Utrolige surfevideoer i slowmotion og i monsterbølger

Jeg lar sjelden muligheten gå fra meg, når jeg kan poste slowmotion video, tatt med Phantom Flex:



- Snapchatskandalen øker bevisstheten

I en fersk undersøkelse utført av førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU har 904 personer svart på spørsmål om sin bruk av Snapchat. 90 prosent oppga å bruke Snapchat, 77 prosent av disse bruker det daglig.

– Etter Facebook er Snapchat det største sosiale nettverket blant barn og unge i Norge, men gjennomsnittsalderen på snapchatbrukerne er mye lavere enn på Facebook. Det er deres foretrukne meldingstjeneste, og den brukes til all kommunikasjon, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten

Datatilsynet mener det er et problem for folk flest at antallet tjenester som gjerne vil lagre eller publisere bildene dine. Når man kjøper en ny telefon, er det mange som gjerne vil ta på seg jobben med å sikkerhetskopiere bilder for deg. Apple Icloud, Google+ bilder, Microsoft Onedrive, Dropbox, Box, Telenor min sky og Facebook er blant de tjenestene som uoppfordret kan bli tilbudt brukerne på nye produkter.

– Antallet sosiale tjenester som vil ha tilgang til bildene dine og publisere dem for deg, vokser raskt. Dermed øker også risikoen for at noen av dem lekker, sier fagdirektør for teknologi i Datatilsynet, Atle Årnes.

Afterglow

For å promotere sine Ambilight-TVer har Philips samlet noen av verdens tøffeste skikjørere, og tatt disse med på en reise for å oppleve lys og farger og filme det hele i 4K - Ultra HD. Sweetgrass Productions tok turen til de storslåtte fjellene i British Colombia og Alaska for å filme frikjøring om natten i Ultra HD og strekke det enda litt lenger ved å bruke farger og lys som inspirasjon.

Alt som ble gjort for å produsere AFTERGLOW er like fantastisk som selve filmen. Utstyr, diesel, kameraer, mat, telt, produksjonsteam og utøvere ble fløyet til noen av de mest avsidesliggende områdene i verden, som var like uberørte da vi dro, som da vi fant dem.

Temperaturen ble så lav som minus 15 grader da vi filmet midt på natten. Heldigvis hadde vi med oss spesielle lyskastere og kameraer som gjorde at kunne filme til tross for de kalde omgivelsene. Produksjonsteamet og utøverne måtte derimot finne sin indre styrke for å takle både kulde og mangel på søvn.



Vi ville filme dramatiske scener om natten fulle av livaktige farger og lys. Dermed satte vi opp spesiallagde LED-lamper i fjellet, og skikjørerne gikk kledd i spesialdesignede LED-dresser. Vi ønsket å vise hvor fantastisk frikjøring kan være når man bruker effekten fra farger og lys.

Kilde: AFTERGLOW

Når kommer Sonys buede sensor i et mobilkamera?

I sommer kom nyheten om at Sony nærmest var klare til å produsere en sensor som var buet, på samme måte som netthinnen i det menneskelige øyet. Dette vil kunne eliminere feilbrytninger som kommer fra optikken. Objektivkonstruksjonen blir enklere, noe som Sony hevder vil gjøre det lettere å konstruere lyssterke objektiver. Sammenlignet med en flat bildebrikke skal en kurvet brikke kunne bli dobbelt så følsom i ytterkantene, og 1,4 ganger mer følsom i sentrum. I tillegg vil støyegenskapene bli mye bedre.

En buet sensor er imidlertid kun optimal for en bestemt brennvidde, noe som gjør zoomlinser til en enda mer komplisert affære enn hva det er i dag.

Den nye sensorkonstruksjonen var såpass konkret at Sony slapp et bilde tatt med en slik sensor. Ikke noe skrivebordsprosjekt med andre ord.
Men, det slår meg at jeg tar stadig mer bilder og video med kameraer med fast optikk. Enten det er med ulike mobiltelefoner, eller med sportskameraer. Alle disse kameraene kunne tjene stort på Sonys løsning, uten å forsake noen av dagens egenskaper. Jeg håper derfor noe nytt er på trappene snart,

Mikkel McAlinden - Average Northern Limit

Mikkel McAlinden er klar med utstillingen Average Northern Limit. McAlinden har fotografert på det globale frølageret på Svalbard, en EU-tolk i Brussel, Ikeas testlaboratorium, Hovedbrannstasjonen i Oslo, et krigskart på the Imperial War Museum i London og en billedserie i svart-hvitt av norske regjeringsmedlemmer.

- Jeg prøver ikke å beskrive demokratiet, men det er utgangspunktet mitt. Det gir meg nye ideer, som å utforske portrettet i svart-hvitt ved å ta bilde av regjeringsmedlemmene, forklarer fotografen. De 18 portrettene er alle tatt på avstand, fra uvanlige vinkler. McAlinden kaller dem selv spionbilder.

Nå begynner det å bli for mye av det gode - dvs timelapse

Joda, jeg har gjort min dose timelapse og liker i og for seg estetikken. Men for en tid tilbake begynte jeg å gå skikkelig lei. Det hele toppet seg her om dagen da jeg fikk se denne videoen:



Problemet er at det som detter ned i hodet på meg er 57 Channels (And Nothin' On)

Olympus OM-D E-M1

Perfekt for yrkesfotografer og semiprofesjonelle som vil maksimere bildekvaliteten og arbeidsprosessen i et superportabelt allværssystem. Oppgradert firmware innebærer blant annet direkteoppkobling til datamaskiner og korrigering av skjeve perspektiver direkte i kameraet. Dessuten utvides systemet med en ny profesjonell telezoom og telekonverter.

Nye OM-D E-M1 SILVER finnes i butikkene i begynnelsen av oktober. Den nye 40–150 mm zoomlinsen og den nye 1,4x telekonverteren kommer i begynnelsen av november.

Det kompakte, værbeskyttede kamerahuset og pro-optikken leverer den beste bildekvaliteten noensinne i et kamera fra Olympus. Takket være verdens første femaksers bildestabilisering, TruePic VII bildeprosessor og Live MOS-bildebrikke har originalen, den svarte E-M1, vunnet mange utmerkelser.

Firmwareoppgraderingen for E-M1 bygger videre på ønsker fra fotografer som i dag arbeider med kameraet. Tethered Shooting kan integreres i arbeidsflyten ved at kameraet kobles direkte til datamaskinen via USB i studioet. Kameraet speiler søkerbildet direkte på datamaskinen og kameraet kan styres fra datamaskinen via den kostnadsfrie programvaren Olympus Capture. Når bildet tas føres bildefilene automatisk over til datamaskinen.

En annen interessant nyhet i versjon 2.0 av firmwaren er Digital Shift, som lar deg justere perspektiv og rette opp styrtende linjer direkte i kameraet ved hjelp av to kontroller. Du ser på skjermen hvordan justeringen påvirker bildet og funksjonen fungerer uansett hvilket objektiv du benytter. Perfekt for arkitekturfotografer som nå slipper etterbehandling eller spesialobjektiver (tilt-shift-objektiver).

Nye versjoner av Photoshop Elements og Premiere Elements

Adobes populære programmer for foto- og videoentusiaster heter Adobe Photoshop Elements og Adobe Premiere Elements. De er begge mindre utgaver av de profesjonelle programmene Adobe Photoshop CC og Adobe Premiere Pro CC og blir nå lansert i sin 13. utgave. Blant de nye funksjonene er Elements Live-kanalen, som oppdateres løpende og gir hint og tips til både nye og erfarne brukere.

Samtidig lanseres Adobe Elements Live, en ny kanal med tips og triks som forbedrer brukernes tekniske ferdigheter. Nye funksjoner hjelper brukeren å lage fengende historier og redigere raskere.

Til tross for en betydelig lavere pris enn Photoshop CC og Premiere Pro CC tilbyr Elements-programmene mange nye og avanserte redigeringsfunksjoner i en brukervennlig innpakning. Et spesielt fokus har vært på å spare tid, slik at brukerne raskt kan oppnå ønsket resultat.



Adobes fremtidsvisjoner

Adobe fabulerer omkring fremtidens bilderedigering på nettbrett:

Helnorsk kåring i Sony World Photography Awards 2015

Sony World Photography Awards, en av verdens mest prestisjefulle fotokonkurranser, lanserer sammen med Sony Nordic en helnorsk konkurranse som skal kåre landets beste fotografer. Norway National Award er åpen for alle typer fotografer i Norge, og bidrag kan sendes inn gratis via www.worldphoto.org til én av de ti åpne kategoriene i SWPA-konkurransen frem til 5. januar 2015. Dommerne, som inkluderer den islandske fotografen Páll Stefánssonog Espen Rasmussen som er Panos-fotograf og fotoredaktør i VG Helg, vil kåre det beste, norske bildet på tvers av disse kategoriene.

De ti kategoriene innenfor den åpne konkurransen er:

Himmel – Norwegian Time Lapse

Nå har vi sett mye lignende etter hvert, så særlig originalt er det ikke. Men en fin film likevel:



Lanor Productions

Fotografihuset i Oslo

Fotografihuset AS er et eget aksjeselskap som skal etablere et nytt kulturtilbud midt i Oslo. Stiftelsesmøte fant sted onsdag 8. oktober 2014. Foto-Norge og den fotografiske Stiftelsen Se har gått sammen for å få etablert et internasjonalt kulturhus for fotografiet med beliggenhet sentralt i Oslo. Disse to aktørene representerer alle mandatene fra hele det organiserte fotomiljøet i Norge.


Mystical Marrakech

Zack Arias tilbrakte tre dager i Marrakech, Marokko med FujiFilm X-T1 og deler her noen tips og triks om hvordan du får det beste ut av ditt kamera for street photography. Når det skal sies: gatefotografer synes å gjøre et poeng ut av kunsten å snikfotografere. Ikke veldig sympatisk spør du meg, men trolig det som må til for å få gode bilder.



iPhone 6 Plus Camera Review

Fotografen Austin Mann har gjennomført en omfattende felttest av IPhone 6, i samarbeid med nettstedet The Verge. Mann har benyttet både iPhone 5S, iPhone 6 og iPhone 6 Plus, side om side, for dermed å kunne sammenligne bildekvaliteten fra de tre mobilkameraene.



Austin Mann