Nå kan du bli årets fotojournalist

Årets bilde-konkurransen åpnes for deltakere som ikke er medlemmer i Pressefotografenes klubb (PK). Samtidig kåres Årets fotojournalist og Årets videojournalist for første gang.

Invitasjonen til Årets bilde-konkurransen 2014 er sendt ut og fristen for innsending går ut 11. januar 2015 kl 23.59. Noen dager senere kårer juryen de beste journalistiske fotografiene som er tatt i 2014. Flere kategorier har fått nye navn og det er for første gang mulig å delta i konkurransen uten å være medlem i PK. Leder av PK, Sveinung Ystad håper dette får flere i bransjen til å delta i fotokonkurransen.

– Etter modell fra Sverige og Danmark gis disse prisene basert på en helhetsvurdering av flere arbeider. Årets fotojournalist kåres på bakgrunn av fem innsendte stillbilder, mens Årets videojournalist vurderes ut fra tre videoreportasjer/dokumentarer. Det er altså ikke hele porteføljen som skal vurderes, men deltakerne må selv vurdere hvilke arbeider som representerer dem best i løpet av konkurranseåret. Årets videojournalist innføres for å løfte fram enkeltmedarbeidere innen TV og web-TV som er faglig sterk på visuell historiefortelling innenfor sine formater.

Drone over tåka

Nå pleier en gjerne å skrive overskifter som: "Brukte ti måneder på dronevideo", men realiteten er at fotografene ventet så lenge før de riktig forholdene oppsto. Deretter kan det vel se ut som selve filmingen har vært relativt raskt unnagjort.

Men bar ser det i alle fall ut. Det viser er spiret på Domkriken i Utrecht, som er Nederlands høyeste bygning. Kjekt med flatt landskap i situasjoner som dette.



Gorgeous Drone Video of the Tallest Church Tower in the Netherlands Bursting Through a Sea of Fog

Science Vs. Music

Var litt usikker på hvor jeg skulle poste dette, men Nigel Standford sin video fortjener en plass her på grunn av sin spennende visualisering av lyd.

Sjekk videoen



Og ikke minst bakomfilmene, der min favoritt er denne:



CYMATICS - Science Vs. Music - Nigel Stanford

Sony α7 II

Sony har gjennom mange år videreutviklet sitt system for bildestabilisering. Med α7 II når denne teknologien fullformat stillskamera for fullt.
Sony mener så til de grader alvor med sin Alpha A7-serie av speilløse kameraer. Dersom en ikke sitter med et lass av optikk fra Canon eller Nikon, virker valget som en skikkelig nobrainer. Det er liten tvil om hvor innovasjonstakten er størst for tiden. Les f eks Brian Matiash grundige gjennomgang av sitt systemvalg (PDF -stor).

Siste nytt er Sony Alpha A7II med en innebygd 5-aksers bildestabilisator, noe som betyr at Sony Alpha A7II vil kunne kompensere for 4,5 stopp etter CIPA-standarden. Dersom du monterer et objektiv med innebygd optisk stabilisering, vil kameraet bruke en kombinasjon av begge systemene for et enda bedre resultat.



A7 II tar ikke opp video i 4K, men har arvet  støtte for videoopptak med S-Log2 fra A7S. Dette gir større dynamisk omfang og dermed mer fleksibilitet med tanke på å justere eksponering i etterarbeidet.

Veiledende pris i Norge blir henholdsvis 16 000 kroner for huset alene og 19 000 for hus og kitobjektivet SEL2870.

Nytt allværskamera fra Ricoh

Nye WG-30 kommer i to modeller, WG-30 og WG-30W, sistnevnte med innebygget Wi-Fi for kommunikasjon med smarttelefoner.  Sammenlignet med forgjengeren er WG-30 enda tøffere, og kan nå brukes ned til 12 meters dyp i opptil 2 timer (vanntetthet tilsvarende IPX8 eller JIS Class 8). Den tåler også fall fra opptil 1,5 meter, og tåler et trykk på 100 kg og kulde ned til -10º C.


Google viser teknologi sin omsetter bilder til skriftlig tekst

Google holder på å utvikle et system som er designet for å produsere setninger med utgangspunkt i bilder. Systemet kan trenes med bilder og bildetekster, og dermed øke sannsynligheten for at beskrivelsene som produseres blir stadig mer presise.

Det gir ganske spennende perspektiver dette.


Les mer om dette via Google research Blog

Trondheim Dokumentarfestival i gang

For sjette år på rad serverer Trondheim Dokumentarfestival deg de beste dokumentarene innen film, foto, kunst, litteratur og radio.

I år er Trondheim Kunstakademi med på laget, med en rekke foredrag, filmvisninger og utstillinger som presenteres fra torsdag til søndag i Galleri KiT. Nytt av året er også et eget filmseminar i samarbeid med Midtnorsk Filmsenter og NTNU, med fokus på foto i filmdokumentaren. Her vil flere av landets beste filmfotografer snakke om hvordan de arbeider og vise klipp fra sine produksjoner


Sony A7s

Sony A7s har bare 12 Mp, men bildebrikken er til gjengjeld fremragende på høy ISO. Kameraet bevarer mer informasjon i skygge og høylys på for eksempel 25600 ISO, det samme gjelder tonalitet. Sony A7s er et fantastisk lite kamera, først og fremst for fotografer som ønsker seg et lite fullformatkamera, med ekstreme lavlysegenskaper.

Video tas opp i 4K, 3840 x 2160 oppløsning, mot vanlig HD-video 1920 x 1080-oppløsning - altså fire ganger så høy videooppløsning. Det vil si det er ikke hele sannheten, for kameraet må ha en ekstern opptaker for å lagre 4K-video. Det er ikke mulig å lagre annet et HD-video på minnekortet i kameraet.

Sony A7s passer derfor  ikke til alt mulig. De som bryr seg døyten om 4K-video, vil raskt verdsette den høye bildekvaliteten som gjør kameraet supert til reportasje, gatefoto, portretter og motiver hvor blits kreves, men ikke passer inn.

Les testen i Lyd & Bilde