Møllers fotosamling til gamle Deichman

Foto: Sean Hayford Oleary
Møller Eiendom vant nylig budrunden om gamle Deichmanske bibliotek. Harald Møller ønsker å gjøre bygningen til et hus for fotografi. Forbildet er blant annet Fotografiska i Stockholm som Møller anslår at har 500.000 besøkende i året. Vårt fotomuseum, Preus i Horten, har til sammenligning rundt 10.000 besøkende.

– Bygget får en hedersplass i forhold til hvordan det har ligget. Det har jo ligget i en slags bakgård på Hammersborg. Så skal vi fylle det med innhold. Jeg tror vi begynner ganske snart med å putte inn fotografier der, sier Møller til NRK.

Møllersamlingen består av nesten 1000 verk, bestående av fotografier fra 1800-tallet og frem til i dag. Flere av de eldre fotografene har en bakgrunn innen dokumentarfotografiet, men har i løpet av karrieren utviklet et blikk og en situasjonssans som gjør at vi i dag betrakter bildene som kunstneriske uttrykk.

I samlingen til Møller-konsernet er fotografier av Diane Arbus, Anton Corbijn, Cartier Bresson, Brassaï, Annie Leibovitz, Sally Mann, Vanessa Beecroft, Damien Hirst, Rune Johansen, Mikkel McAlinden, Bjarne Melgaard, Vibeke Tandberg, Shirin Neshat, Irving Penn, Andy Warhol.

Det er flere røde tråder i samlingen, ikke bare én, sier Harald Møller. Men det er mennesker i mange av bildene. Samlingen har også en del fotografier av outsidere i samfunnet.

– Mange samlere putter samlingen sin i et hvelv. De vil ikke vise den frem. Det er ofte taktisk i forhold til verdi og sånne ting, men denne samlingen er her fordi vi vil vise foto.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar