World Press Photo vil hindre manipulasjon

Juryeringen i World Press Photo blir strengere. Fra og med 2014-konkurransen skal uavhengige tekniske eksperter granske alle premieringsaktuelle bilder for om mulig å avsløre forsøk på fotomanipulasjon.

Det var etter den til dels opphetede fotojuksdebatten (mye interessant her) omkring svenske Paul Hansens vinnerbilde i årets World Press Photo, at organisasjonen bestemte seg for å skjerpe regelverk og juryeringsrutiner vesentlig.

Hansens bilde fra en begravelse i Gaza ble til slutt fullstendig renvasket for alle anklager om fotojuks, etter blant annet å ha blitt inngående teknisk gransket.

Her er det imidlertid snakk om "ingen piksler flyttet". Bildet er manipulert, noe som går tydelig fram når vi sammenligner med originalen: lys i ulike deler av bildet, bruk av HDR, fargemetning mm. Spørsmålet er hvor grensen går for hva som er akseptabelt.

Klikk på ett av bildene til venstre og sammenlign selv. Dette er ifølge WPP innenfor hva som er akseptabelt.

Uansett er det tydelig at World Press Photo ser nødvendigheten av å ta problematikken på alvor.

– Juryen vil som før vurdere innsendte bidrag ut fra nyhetsverdi , komposisjon og stil, og vil også se etter originalitet og påvirkningskraft, sier WPPs direktør, Michiel Munneke, i en pressemelding.  Han presiserer at de uavhengige ekspertene i tillegg vil undersøke alle prisbelønte arbeider før juryen tar sine endelige beslutninger – for å sikre konkurransens etiske og faglige krav til fotojournalistisk kvalitet.

WPPs offentliggjøring av de nye prosedyrene.

Kilde: Journalisten.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar