Foto og video forenes

Et digitalt fotoapparat har ytre sett mye til felles med filmbaserte kamera, men innmaten minner adskillig mer med et videokamera. Begrepet konvergens (dvs at ulike egenskaper nærmer seg hverandre) har blitt brukt i mange sammenhenger og er kanskje litt loslitt, men er ganske betegnende på utviklingen innen "foto" for tiden.

Lenge har det gamle skillet mellom foto og video blitt opprettholdt på grunn av de digitale speilreflekskameraenes (dSLR) konstruksjon. Video har dermed vært noe som har vært forbeholdt konsumentkameraene. I dette segmentet er det foreløpig kun Casio som har tatt det helt ut med ekstremkameraet Exilim Pro EX-F1 og det kommende, noe mer moderate, Exilim EX-FH20. Casios kameraer eksemplifiserer en utviklingstrend i retning av stadig mer ekstreme opptakshastigheter - med nydelig slow-motion som konsekvens.

Med introduksjon av LiveView endres imidlertid konstruksjonen av dSLR-kameraene slik at de blir i stand til å ta opp video. De første eksemplene er Nikon D90 og Canon 5D mark II, men her vil de andre produsentene åpenbart komme etter på løpende bånd. Legg merke til at det nye Canon 5D har en egen inngang for ekstern mikrofon, noe som gjør kameraet til et fungerende videokamera også i profesjonelle sammenhenger.

De nye kameraene kommer til å endre hvordan vi tenker omkring det å fotografere. Michael Reichmann har skrevet A Video Primer for Photographers, og gir med det en innføring til videoverden for fotografer. Det er lett å si seg enig med Reichmann, som spår at konvergensen mellom digitalt fotografi og video kommer til å medføre at man innen 18 måneder knapt vil finne et fotoapparat uten videomulighet.

Reichmanns artikkel er imidlertid ikke illustret med et fotoapparat, men det kommende Red Scarlet, oppfølgeren til videokameraet Red One - et kamera som introduserte en ny era innen video (neppe det Francis Ford Coppola tenkte på da han sa dette, men kanskje ikke så langt unna). Red One introdusert for et års tid siden. Reds kameraer kommer fra "video-tradisjonen" og forener de to utviklingetrendene: økt oppløsning og ekstrem hastighet. Mens Red One ble lansert som et rent videokamera (noe som også gjelder det kommende Epic) får Scarlet stillbilde-modus...

Sjekk ut Red Ones presterende:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar