Canon 6D

Geir Brekke har levert et entusiastisk skråblikk på Canon 6D. Brekke skriver at 6D har en svært god søker, og i samspill med et godt grep og enkel, logisk betjening er dette kameraet inspirerende å bruke.

Kort oppsummert:

For min del kunne 6D vært enda mindre og enda lettere. Men i forhold til slik Canon sin designavdeling synes å tenke, synes dette dessverre å være det minste de klarer å få et 24x36mm-kamera. Når jeg ser hvilken formidabel filkvalitet dette kameraet leverer, er likevel både størrelse og vekt kompromisser som er til å leve med.

Den aller viktigste fordelen med et 24x36mm-kamera er (etter min mening) de flotte arbeidsforholdene i den store søkeren. Fordi søkerbildet er betydelig større i 6D enn i f.eks. 600D eller 60D (og alle andre 15x23mm-kameraer med optisk søker) får jeg en følelse av å "gå inn i motivet" når jeg bruker den. Søkerbildet dekker nemlig det meste av synsfeltet, noe jeg ikke opplever med 600D, der fremtrer søkerbildet mer som et rektangulært kikkehull (nøkkelhullfølelse).

Personlig er jeg ofte ute med kun en 28mm f/1,8 i lommen og en 85mm f/1,8 på kameraet (eller omvendt) når jeg bruker 24x36mm-formatet, og selv om jeg liker både videre og trangere bildevinkler klarer denne kompakte kombinasjonen forbausende ofte å dekke det meste av mine fotografiske behov.

Når 6D selges for rundt 15.000,- kan den prisen vurderes på to måter: I forhold til det 5D mk I kostet i 2005, er 6D rett og slett et røverkjøp. Men i forhold til det man kan kjøpe andre 16-24Mp-kameraer med mindre bildebrikke for, kan det virke relativt dyrt. Om 6D er et dyrt eller et rimelig kamera beror derfor først og fremst på tre ting: Øynene som ser, hvilket fotografisk redskap man trenger og lommebokens størrelse.

24x36mm-formatet er antakelig ikke for alle, men sammen med 6D har i hvert fall jeg (endelig igjen) kunnet bruke en søker som i praksis er usynlig og som (derfor) aldri kommer i veien mellom meg og motivet. Mitt samvær med 6D kan derfor oppsummeres i ett eneste ord:

Befriende!

Kilde: Foto.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar