Kunstfotograf dømt for brudd på opphavsretten

Kunstneren Richard Prince har lenge vært omstridt, blant annet på grunn av sin svært omfattende gjenbruk av andres arbeider. Mest kjent er kanskje verket Spiritual America, fra 1983, som viser den unge Brooke Shields. Fotografiet ble opprinnelig tatt av den kommersielle fotografen Gary Gross i 1975 og viser barnestjernen Brooke Shields. Det opprinnelige bildet var aldri ment for offentligheten. Prince hadde tilfeldigvis kommet over fotografiet, og benyttet anledningen til å re-fotografere det.

Det å avfotografere et bilde, manipulere det i større eller mindre grad, og presentere det som et nytt verk er i seg selv kontroversielt. Det som virkelig skapte furore var bildet av en avkledd ung skuespiller i en positur som en voksen pornomodell.

Prince er også kjent for sine stereotype cowboybilder. Bildene er her hentet fra kjente Marlboro-reklamer. Marlboro bruker myten om det Ville Vesten og cowboyen for å selge sitt produkt. Richard Prince opphever mytologien knyttet til cowboyen, hesten og handlingen i bildet.

Patrick Carious originalfoto. Princes kopi til høyre.
Nylig gikk fotografen Patrick Cariou til sakk mot Prince for å ha stjålet 41 av hans fotografier fra boken Yes, Rasta. Retten i New York dømte Prince til å tilbakekalle og destruere de aktuelle bildene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar