"Point of No Return"

Utstillingen "Point of No Return" er satt sammen av bilder som 11 palestinske fotografer tok under den 22 dager lange konflikten på Gazastripen, julen 2008. I løpet av angrepet var det satt inn et absolutt forbud mot journalistisk virksomhet.

I løpet av den tiden var det omtrent umulig for utenforstående å få et akkurat bilde av situasjonen. Eksklusivt for Noorderlicht, reiste, tidligere Magnum President Stuart Franklin, til Gaza for å samarbeide med Palestinske fotografer. Utstillingen skulle blant annet vise fram hvordan palestinske fotografer risikerte livet for å ta bilder i de vanskeligste forutsetningene man kan komme over som reporter.

Ved fjorårets Noorderlicht Fotofestival i Nederland, september 2009, stilte Stuart Franklin ut en samling fotografier med tittelen "Point of No Return" med fotografier av Mohammed Saber, Mahmoud Hams, Mohammed Abed, Abid Katib, Said Katib, Fadi Adwan og Ali Ali.

Nyhetsbyrået Assosiated Press (AP) krever at fotofestivalen bare viser deler av utstillingen. Noen av fotografene som var på Gazastripen var der på oppdrag for AP. Det er disse bildene AP ikke ønsker at Nordic Light viser.

- Vi har bestemt oss for å henge opp hele utstillingen som vi fikk fra Nederland, sier kunstnerisk leder Morten Krogvold i Nordic Light.

- Vi har tross alt ytringsfrihet og den ønsker vi å forfekte. En skulle tro at nyhetsbyrået AP står for samme linje.

Nordic Light bøyde unna for kravet fra AP da de startet å henge opp bildene.

- Bildene som ble hengt opp på veggen ropte "feiginger" imot oss. Vi måtte bare henge dem opp, sier Krogvold.

- Jeg kan ikke skjønne at et av verdens største pressebyråer kan mene at vi skal amputere denne utstillingen. Dette er et av de viktigste dokumentene i fotografiens historie. Det er et vitnesbyrd vi har plikt til å vise i ytringsfrihetens navn. Det regner vi med at AP er enige i, sier Morten Krogvold i Nordic Light International Festival of Photography.


Nordic Light

Kommentarer