Lansering av Amundsens egne sørpolfilmer

Norsk filminstitutt og Norsk Polarinstitutt inviterer til DVD-lansering av polfarer Roald Amundsens egne filmer fra sørpolekspedisjonen 1910-1912. Filmene kommer på DVD 6. mai.

Dette er en filmhistorisk utgivelse fra ferden der Amundsen skrev verdenshistorie. Filmene er nyrestaurerte og har nyinnspilt musikk, og de kan oppleves slik de ble vist under premieren i 1912.Filmopptakene til Roald Amundsen ble gjort for at han skulle bruke dem i sine foredrag, sammen med visning av lysbilder fra oppdagelsesferdene. Det var Amundsen selv og andre deltakere på ekspedisjonene som gjorde filmopptakene, i motsetning til andre polfarere som hadde med egen filmfotograf.

Ekspedisjonsfilmer var populær underholdning. Amundsens første foredrag med filmvisning i Kristiania i 1912 trakk 2000 begeistrede tilhørere. Han dro også fulle hus med foredraget sitt i Tyskland, Frankrike, Belgia − til og med i England, konkurrentens hjemland.

Filmene er helt enestående i verdenssammenheng, og er med som en av veldig få filmer i UNESCOs internasjonale register Verdens hukommelse (Memory of the World).

Les mer om Roald Amundsen på nettsiden: www.polarhistorie.no

Norsk Polarinstitutt

Kommentarer