Nikon D3S

D3S blir Nikons første kamera i FX-format med høydefinisjons filmopptak og en svært sensitiv CMOS-sensor med 12,1 megapiksler med en ISO-rekkevidde på 200 til 12800. For ukalibrerte verdier sprenger imidlertid kameraet grensen på ISO 100.000 - heftig!

Filmfunksjonen tilbyr filming med stereolyd og et alternativ for å lagre valgte ramme, noe som kan øke produktiviteten ved actionfotografering. Videoopptak skjer i HD-kvalitet - 720p (1280x720) i Motion JPEG format med 24 bilder i sekundet. Kameraet har en inngang for ekstern stereo mikrofon.

Nikons 51-punkts AF-system gir høy følsomhet i svakt lys og overlegen ytelse ved følgefokus av motiv i rask bevegelse. Kameraet har også fått raskere autofokus, spesielt ved kontrastanalysert autofokus med levende skjermbilde (Live View). EXPEED-bildebehandlingsmotoren og den ekspansive bufferen gjør at en kan ta opptil 9 bps ved lengre serier.D3S beskyttes av et solid kamerahus i magnesium som er forseglet mot ytre påvirkning. En funksjon for rensing av bildesensoren reduserer sjansene for støvflekker om noe skulle kommme inn i kamerahuset.

Da D3-konseptet ble introdusert var det mest oppsiktsvekkende bildebrikkens lysfølsomhet, som kunne utvides helt opp til ISO 25.600. Med D3S tar Nikon denne utviklingen videre. Standard lysfølsomhet for D3S er riktignok fra ISO 200 til ISO 12.800, men D3S ukalibrerte verdier går helt opp til ISO 102.400. Det er så høyt at det er vanskelig å forstå.

De ekstreme ytelsene henger selvsagt sammen med sensorens egenskaper, men vel så viktig er forbedringer som er gjort av signalprosessoren. Dette skal gi bedre fargegjengivelse og utnytter Nikons Active D-Lighting - en funksjon for kontrastutjevning.

Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette kameraet må stå høyt på ønskelisten til naturfotografer, særlig de som arbeider under dårlige lysforhold. Disse vil også ha glede av en oppstartstid på 0,12 sekund, og ikke minst en utløserrespons på bare 0,04 sekund.

Bildebrikkens vide kontrastomfang og lysfølsomhet er også tilgjengelig også ved videoopptak. D3S har fått et opptaksvalg kalt "High Sensitivity Movie", som filmer med ISO 102.400.

Prisen for i Europa er prisen antydet til EUR 4.699, noe som betyr rundt 40.000,- her hjemme. Kameraet er ventet i salg før jul.

Egenskaper:

 • CMOS-sensor med 12,1 megapiksler i FX-format (fullskjermsvisning) med høy SNR-verdi, stor dynamisk rekkevidde og 12-kanals avlesing.
 • ISO 200 – 12800: utvidbart opp til 102 400 (tilsvarende) med Hi-3-innstillingen og ned til ISO 100 (tilsvarende) med Lo-1-innstillingen.
 • Serieopptak med 9 bps (7 bps i DX-beskjæringsmodus).
 • Med D-film kan du ta opp filmklipp i HD med stereolyd (krever kompatibel stereomikrofon). Omfatter funksjonene start/stopp redigering og lagre valgte ramme samt AF-støtte i stativmodus.
 • Multi-CAM 3500DX 51-punkters AF-system: individuelt valgbart eller konfigurerbart i 9-punkts, 21-punkts og 51-punkts dekningsinnstillinger.
 • EXPEED-bildebehandlingsmotor med 14-bits A/D-konvertering og 16-bits bildebehandling for førsteklasses tonegradering.
 • 3-tommers VGA LCD-skjerm med 920 000 punkter og bred, 170-graders innsynsvinkel.
 • Tre beskjæringsmoduser: DX-format 5:4-størrelsesforhold og 1.2x. DX-beskjæringsmodusen kan aktiveres automatisk når et DX-objektiv er montert.
 • Innebygd RAW-behandling sparer tid i etterbehandlingen ved å la bildeinnstillingene JPEG-komprimering, størrelse, hvitbalanse, eksponeringskompensasjon, bildekontroll, støyreduksjon, fargerom og Vignette Control brukes på RAW-filer (NEF) i kameraet.
 • Stille opptaksfunksjon: perfekt til stille fotografering. Lyden av interne speilmekanismer i kameraet reduseres betydelig.
 • Nøyaktig og robust komposittlukker med kevlar-/karbonfibre: standardrangering på 300 000 sykluser med maksimal lukkerhastighet på 1/8000 sekund og blitssynkronisering på opptil 1/250 sekund.
 • HDMI -videoutgangsgrensesnittet gjør det mulig å koble til HD-videosystemer.
 • Kamerahus i robust magnesium, laget for å kunne motstå de tøffeste forholdene.
 • Støtte for trådløs LAN og Ethernet via trådløs sender WT-4 (ekstrautstyr).

1 kommentar: