Leica M9

Leica M9 er verdens minste systemkamera med en 24x36mm fullformats sensor, som sammen med en overlegen rammesøker og fantastiske objektiver gjør M9 til det perfekte redskap. Kameraet blir levert i svart og stålgrå versjon. M9 leveres med egen versjon av Adobe Lightroom som vil bearbeide kameraets 16-bit DNG Raw-filer.

M9s sensor har fått nyutviklede mikrolinser som motvirker vignettering på kantene og i hjørnene. Sensoren i M9 har en helt nyutviklet glassplate som beskytter sensoren og undertrykker den infrarøde delen av spekteret. Dermed slipper en å bruke de spesielle UV/IR filtrene. Kombinasjonen av en sensor med høy oppløsning og kvaliteten til M-objektivene gjør M9 til et ideelt verktøy for fotografer som verdsetter friheten til å fange de fine situasjonene på en diskret måte.

Se videoer om hvordan Leica M9 blir produsert.

Den 18 megapiksel store CCD’en er utviklet og produsert spesielt for M9 og gjør at den kan ta digitale bilder i 35mm filmformatet uten kompromisser. Alle M objektivene som settes på Leica M9 vil gi den samme bildevinkelen som på filmkameramodellene. Den betyr en enorm mulighet for å kunne utnytte hele M objektiv-serien fra 16mm til 135mm for første gang på et digitalt kamera. I tillegg kan en benytte nesten alle M objektivene som har vært produsert siden 1954 på den nye Leica M9.

For Leica M9 er betjeningen forbedret med ytterligere forenkling av menynavigeringen: innstilling av sensitivitet gjøres nå ganske enkelt med å trykke inn ISO knappen og samtidig dreie rattet til den rette innstillingen. Alle innstillinger som er viktige for den daglige fotograferingen er raskt tilgjengelig ved å trykke på "set" knappen. I tillegg finnes en "snapshot" innstilling. I denne moden vil M9 automatisk sette så mange innstillinger som mulig og gir verdifull hjelp under spontan og diskret fotografering. Kameraet har automatisk gjenkjenning av objektivene og kan dermed kompensere for vignettering (mørke bildehjørner).

Til tross for en betydelig større sensor så har det vært mulig å lage et kamerahus til LEICA M9 som er kompakt og typisk M. Størrelsen på M9 er kun 139x37x80mm, og ivaretar således den ideelle M størrelsen. M9 er nå verdens minste profesjonelle digitalkamera i fullformat.

Som et verktøy for profesjonelle fotografer og ambisiøse amatørfotografer er LEICA M9 konstruert med driftsikkerhet og robusthet for øye. Kamerahuset er laget av et stykke magnesiums legering og med topp og bunnplate av solid messing som beskytter de viktige indre mekanismene. Digitale komponenter og lukkermekanismen i M9 er konstruert med tanke på ekstrem varighet. For fotografer betyr det absolutt varighet for ti år framover.

Sensoren.
CCD sensoren er spesielt utviklet av Kodak for Leica M9 og er optimalisert for å kunne utnytte de spesielle kvalitetene til Leica M Systemet. Som et resultat oppnår Leica M9 de høyeste oppløsningsverdiene som igjen garanterer eksepsjonell bildekvalitet.

Bildesensoren til M9 benytter videreutviklete mikrolinser med en lav brytningsindeks. Mikrolinsene er proporsjonalt fordelt mot midten av bildet og er perfekt tilpasset karakteristikken til M objektivene. Denne optimaliserte mikrolinsekonstruksjonen er utviklet etter mange års erfaring med optisk presisjonsutvikling, fanger og samler selv de minste lysstråler på sensoren. Dermed forhindres lysavfall på kantene og i hjørnene av bildet. Som et resultat vil alle de eksisterende M objektivene yte fullt ut ved bruk til digital fotografering.

Det er med vilje at en ikke har inkludert et moirèfilter (som optisk filtrer ut de fineste detaljene) for at en skulle utnytte den fantastiske oppløsningen i Leica objektivene. Skulle moiré oppstå blir de istedenfor eliminert i kameraets digitale signalprosesseringsprogram. Det optimaliserte signal til støyforhold i CCD bildesensoren reduserer behovet for digital etterbehandling og sørger for at bildet inneholder alle detaljer. Det betyr bilder med høy kontrast, spesielt høy oppløsning og med naturlige farger fra hjørne til hjørne.

Objektivene.
Alle Leica M objektiver som settes på M9 har samme bildevinkel som på filmkameramodellene. For første gang er det mulig å utnytte disse objektivene fullt ut innen digital fotografering. Dette er helt i tråd med Leicas grunnlegende forpliktelse til ekstrem systemkompatibilitet og det betyr at nesten alle M objektivene som er produsert siden 1954 kan benyttes på M9. Som et resultat av høy mekanisk og optisk presisjon og ekstremt gode bilderesultater - spesielt for den nåværende serien - er Leica M objektivene nå ideelle også til digital fotografering. Kvalitetskriterier, som individuell coating på hvert linseelement, har lenge vært en Leica-standard og det har således ikke vært nødvendig å utvikle eller implementere spesielle foranstaltninger for "digitale objektiver".

Den effektive bildesensoren i M9 krever en spesielt høy "spatial" oppløsning som tilbys i de seneste M objektivene. Den eksellente korreksjonen av optisk forvrengning og høy oppløsning gjør de optimale for digital fotografering. De nåværende M objektivene er alle 6-bit kodet i bajonetten og blir skannet optisk av M9. På grunnlag av kodeinformasjonen vil M9 kompensere for systemkorrolerte vignetteringseffekter når behovet er tilstede. I tillegg blir objektivtypen registrert i EXIF-dataene på bildefilene og når en bruker blits som Leica SF 58 vil reflektoren justeres automatisk for tilpasse seg objektivets brennvidde.

Søker/avstandsmåler.
Leicas søker/avstandsmålersystem (rammesøker) stiller Leica M9 i en klasse for seg i dette speilrefleksdominerte markedet og gjør den spesielt godt egnet til levende reportasjefotografering, ”eksisterende lys” eksponering og diskret portrettfotografering. Fotografen blir en del av miljøet og avbilder det de ser i søkerammen – en scene, en stemning, et øyeblikk. Samtidig, kan fotografen følge med det som foregår utenfor rammen i søkeren. Det avgjørende øyeblikket kan forutsies og kan derfor registreres på rett tid. Resultatet er autentiske bilder som ikke er forstyrret av fotografens nærvær.

I motsetning til speilrefleksfotografering, hvor fokuseringen gjøres gjennom objektivet, og brennvidden og blenderen bestemmer fokuseringsnøyaktigheten, forblir målebasen på Leica M nøyaktig den samme uavhengig av hvilket objektiv som står på kameraet. Dette er grunnen til at den presise fokuseringen er helt overlegen på de korte brennviddene. Høy kontrast og en rektangulær RF-spot (Fokuseringsvinduet) i sentrum av søkeren garanterer rask, presis og sylskarp fokusering, selv under dårlige lysforhold.

Rammevelgeren tillater fotografen å simulere forskjellige komposisjoner med forskjellig brennvidder og vurdere det mest aktuelle objektivet uten å måtte bytte objektiv. Fordi posisjonen er automatisk justert for parallakse i forhold til fokuseringsavstanden vil de seks forskjellige rammene alltid vise korrekt bilde. Søkeren viser også annen informasjon som er relevant for å ta et perfekt bilde samt området rundt selve bildet, og legger således forholdene til rette for spontan og uhindret fotografering.

Lukkeren.
Leica M9 har fått en helt ny meget stillegående mikroprosessor styrt metallbladlukker med lukkertider ned til 1/4000sek. Det betyr at fotografen har full frihet til å benytte selektiv fokusering på største blenderåpning, selv i skarpt lys. Den korte blitssynkroniseringstiden er 1/180 sekund og tillater bruk av utfyllingsblits med selektiv fokus.

Sammen med sin kompakte form og kameraets nesten lydløse lukker finnes det nok en fordel hvor diskresjon er avgjørende for å få tatt de rette bildene. Fotografen kan velge øyeblikket når lukkeren skal spennes. Når lange eksponeringstider kreves er det viktig med en stø plattform, et lett trykk på utløseren i "soft release"-modus er tilstrekkelig.

Intuitiv bruk.
Leica M9 lar fotografen få konsentrere seg om de fotografiske oppgavene, ikke kamerainnstillingene. Mange års erfaring og kunnskap om hvorledes profesjonelle fotografer arbeider har påvirket utviklingen av hvorledes de digitale funksjonene i Leica M9 er blitt til. Resultatet er en enkel, klar og intuitiv brukerguide som konsentrerer seg om det essensielle. Multifunksjons knapper og komplekse menyer er konsekvent unngått.

Nøkkelkontrollen er en intuitiv fireveis bryter og et ratt i kombinasjon som gjør navigasjonen lett og presis. Press "set" knappen og opptaksmenyen vises på den 2,5 tommers monitoren. De viktigste opptaksparametrer settes enkelt og raskt på denne menyen: ISO verdier, eksponeringskorreksjoner, hvitbalanse, data kompresjoner, oppløsning. Lagringsplass for egne profiler er raskt tilgjengelig for ofte benyttede eller spesifikke programkombinasjoner.

Menyknappen kan også brukes til å gjøre forandringer av mer permanente basisinnstillinger. Fotografen kan også velge om bildet skal vises automatisk på monitoren, hvor lenge det skal vises og om histogram skal vises.

De tekniske detaljene på Leica M9 gjør det lett å tilpasse kameraet til sitt bruk. Følsomheten kan innstilles fra ISO 80 (Pull 80) for de store blenderåpningene på solrike dager til ISO 2500. Samtidig, meget lav støy og fine detaljer i bildene kan oppnås over hele sensitivitetsområdet, selv på de høyeste ISO-verdiene. De meget lave støynivåene, en lys søker/avstandsmåler, lav lukkervibrasjon og lyssterke objektiver gjør M9 til det perfekte kameraet for fotografering uten blits.

Bildebedømning med histogram.
Som et profesjonelt kamera tilbyr Leica M9 et RGB-histogram. Histogrammet kan benyttes når som helst for å bedømme de lagrede bildene. Denne muligheten er også tilgjengelig ved den automatiske visningen av bildene. I tillegg kan en også få en indikasjon av overeksponerte områder med et såkalt "clipping" varsel. Disse to kvalitetskontrollene blir oppdatert ved utsnitt og gjør at de fineste detaljene kan evalueres. Trykk på info-knappen og alle relevante innstillinger så vel som all metadata på lagrede bilder vises. Disse funksjonene sikrer full kontroll over bildene på stedet.

Ny blitsteknologi.
M-TTL-blitsteknologien som er installert i M9 tillater presis og kreativ kontroll over blitsen og blandingslyseffekter. Før eksponeringen blir et blink sendt ut som så måles gjennom objektivet. Blitsstyrken blir så bestemt ut fra de eksisterende lysforholdene. Takket være presis og nøyaktig dosering av blitslyset, blir en naturlig lysstemning bevart på den beste måten. I kombinasjon med eksponeringsmoden "blender forvalg", vil "auto-slow" synk funksjonen ivareta den fine belysningen av motivet, slik at den lengste lukkertiden kan settes manuelt, eller, når en benytter objektiver med 6-bit koding - automatisk - i et forhold 1/brennvidden som tommelfingerregel.

Digital arbeidsflyt.
M9 kommer med Adobe Photoshop Lightroom, et profesjonelt verktøy for arbeidsflyt til Apple Mac OS X og Microsoft Window. Denne programvaren kan lastes ned direkte av alle Leica M9 eiere. Det sikrer også at de siste oppdateringene er tilgjengelige. Adobe Photoshop Lightroom tilbyr en lang rekke funksjoner for administrering, framkalling og presentasjon av digitale bilder, uavhengig av om bildene er tatt i JPEG eller DNG-formatet. Hvis bildene fra M9 lagres som "Raw"-data i den standardiserte og framtidssikre Adobe Digital Negativ Format (DNG), vil Adobe Photoshop Lightroom garantere en direkte og meget høykvalitets framkalling av bildene med maksimal kvalitet. Sensoren registrer bildene i 16-bit per kanal fargeinformasjon. Det beholdes under framkallingen og helt fram til visningen av bildene, noe som sikrer at de mest delikate tone valører beholdes.

Materialer, overflatebehandling og størrelser.
Bunnplate og toppdeksel til M9 er tøff og robust, maskinert ut av en solid messingblokk. Metallhuset er produsert av en sterk magnesium legering som garanterer lang levetid. Oppladbart batteri og SD-kort er beskyttet for støv og fuktighet av bunnplaten. Låsemekanismen sikrer at bunnplaten ikke kan åpne av seg selv slik at batteriet og SD-kortet kan mistes. I tillegg til det vel utprøvde konstruksjonskonseptet, som har benyttet i årtier i Leica M Systemet, er den strukturelle stabiliteten av kamerahuset betydelig forbedret.

Erfarne Leica-teknikere ved fabrikken i Solms har ansvaret for sammensetning og kalibrering av M9 husene og den nøyaktige tprøvingen av alle mekaniske og elektriske komponenter. Med erfaringene om vedlikehold og reparasjoner fra Leica Customer Service danner dette et solid fundament for et langt liv og varig verdi. Selv i dag vedlikeholder og reparerer serviceavdelingen alle M kameraer som er produsert siden 1954.

Sensorrensing.
Leica M9 har en spesiell funksjon for manuell sensorrensing. Velg rett program i hovedmenyen, trykk på utløseren og lukkeren åpnes slik en får tilgang til å rense sensoren. Takket være det korte registeret i M kameraene er det lett å rense sensoren i forhold til SLR kameraer hvor sensoren er plassert bak speilhuset og lukkersystemet.

Produkt
Anbefalt veil. utsalgs pris ink. mva.
Leica M9 svart - 53 000
Leica M9 stålgrå - 53 000
Leica håndgrep til M9 svart - 2 400
Leica håndgrep til M9 stålgrå - 2 400
Leica batterilader for M modeller (er inkludert i kameraet) - 1 400
Leica Li--ion batteri for M modeller - 900

Kameraet leveres i september.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar