Nikon D5000

Nikon D5000 er Nikons første modell med vippbar LCD-skjerm, noe som gir deg mulighet til å utnytte liveview fra alle vinkler. D5000 er bygget som en D60, men har arvet HD-filmteknologien fra D90 samt mange av dette kameraets funksjoner.

Sensoren er på 12,3 megapiksler med følsomhet mellom ISO 200 og ISO 3200 (som kan utvides til ISO 100- og ISO 6400-ekvivalent).

Digit.no har testet Nikon D5000, og konkluderer blant annet som følger:

På den ene siden er kameraet bygd som en D60 med fleksibel skjerm, mens egenskapene og ytelsene langt på vei matcher D90, bl.a. med 12,3 Mp oppløsning og HD-video. For en gjennomsnitts amatør vil forskjellen i byggekvalitet mellom D90 og D5000 ha minimal betydning, derimot vil den fleksible skjermen definitivt bidra til at D5000 får høyere brukervennlighet, spesielt ved Live View og videoopptak.

Foruten den fleksible skjermen (som trolig vil bli standard på kommende modeller i "tusen"-serien) er det muligheten for HD videofilming som er den store "greia" med D5000. Dog er det synd at Nikon ikke har klart å oppgradere den i forhold til D90 (fortsatt bare 720p) og samtidig gjøre funksjonen mer brukervennlig (fortsatt ingen autofokus).

Muligheten til å foreta videofilming med et speilreflekskamera er blitt vår tids "hype". Stor bildebrikke og muligheten til å bruke ekstreme brennvidder er selvfølgelig spennende for alle dem som liker å eksperimentere, men for folk flest er dagens teknologi nærmest ubrukelig. Det er altfor krevende å fokusere manuelt og minimal skarphetsdybde gjør at opptaket altfor lett blir uskarpt. Det eneste systemkameraet på markedet i dag med godkjent videofunksjon, er Panasonic Lumix GH1, som både har Full HD og autofokus under opptak.
/../
Selv om D5000 ikke er noe for meg, kunne jeg gjerne anbefalt det for en ung, ambisiøs "bildekunstner". Det tar fremragende bilder, det er kjapt og brukervennlig, det har de fleste nødvendige funksjoner, pluss en videofunksjon som kan være morsom å eksperimentere med. Et savn er at kameraet mangler mulighet for batterigrep, både for ekstra batterikapasitet og bedre betjeningskomfort ved portrettfotografering.

Pris er et subjektivt kriterium som hver og en må forholde seg til ut fra sin egen lommebok. Om vi holder oss til Nikon, er det hovedsakelig bildeoppløsningen, den fleksible LCD-skjermen og videofunksjonen som skiller D60 og D5000, mens det er byggekvaliteten, den fleksible LCD-skjermen, finesser og utvalget av tilbehør som skiller D5000 og D90. Bildekvaliteten er praktisk talt like god for alle tre, så valget faller på hvilke av de nevnte forskjellene som rager høyest på din prioritetsliste.


Les hele testen på Digit.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar