Gjennom linsen

Teknisk museum satser stort på salg av bilder fra en av Europas største fotosamlinger. Fra forsommeren blir samlingen tilgjengelig på nett. Men allerede fra 2. april kan du glede deg over bilder i stort format i utstillingen "Gjennom linsen".

Fotoutstillingen viser eksempler på bilder fra denne gigantiske og unike samlingen. Salget av bilder skal finansiere arbeidet med å gjøre samlingen mest mulig tilgjengelig nå og i fremtiden. Ved museet skal det etableres et bildebyrå, med forlag og andre virksomheter med behov for bildedokumentasjon som viktigste målgrupper.

Utstillingen "Gjennom linsen" tar utgangspunkt i samlingens mangfoldighet, og viser alt fra Wilses håndkolorerte kunstverk til dokumentasjon av norsk industri, scenekunst, arkitektur og norske skiferier i fjellheimen i perioden 1880 til 2005. Bildene fra samlingen kan i dag bestilles per telefon. Løsningen for salg av digitale bilder lanseres i slutten av mai. Bildene i utstillingen kan kjøpes for avhenting etter at utstillingen tas ned. Utstillingen skal stå til og med uke 40.

Gedigen fotosamling blir nå allemannseie
Samlingen var Arne Knudsens livslange prosjekt. Samlingen består av rundt 4,5 millioner fotografier, flere tusen eksemplarer av fototeknisk utstyr, blant annet serier med Leicakameraer, og mer enn 300 dokumentarfilmer. Den omfattende fotosamlingen er nå i Sparebankstiftelsen DnB NOR eie. For at flest mulig skal få glede og nytte av samlingen har Sparebankstiftelsen deponert den hos Teknisk museum for minimum 50 år fremover. Museet er i mål med det omfattende arbeidet med å flytte samlingen til museet. Nå starter jobben med å konservere, digitalisere og dokumentere før bildene blir plassert i museets nye, spesiallagede magasin.

Et livsverk
- Fotografiene dokumenterer norsk historie og motivene er både fra betydningsfulle begivenheter, hverdagslivet og byggingen av industrien i Norge. - - Dette har vært mitt livsverk. For meg var det en forutsetning for salget at samlingen forblir samlet, at den gjøres tilgjengelig og at den blir godt ivaretatt for fremtiden, sier Arne Knudsen.

Arne Knudsen syklet som 13-åring til Tyskland for å kjøpe sitt første kamera, et Zeiss Ikonta. Deretter var han ustoppelig. Så sterk var hans interesse for fotografiet som kommunikasjonsmedium at han etter hvert begynte å kjøpe inn andres samlinger. Derfor kan han nå overlevere en unik samling med bilder og gjenstander fra 1880 til i dag. Ut fra gjenstandene og fotomaterialet kan man lese historiene om fototeknisk utvikling, fotografiets utvikling og mange historier om begivenheter i Norge og verden. Her finnes blant annet fascinerende små spionkameraer som Stasi brukte i sin etterretning og knapphullskamera som ble brukt som skjult kamera. Mange av bildene er tatt med gamle kameraer fra samlingen.

Arne Knudsen står selv som fotograf bak størstedelen av samlingen. Han fortsetter nå sin profesjonelle virksomhet i Knudsens Fotosenter som i år feirer 50-års jubileum. Han har vært engasjert i arbeidet for fotografiske rettigheter nasjonalt og internasjonalt i hele sin karriere. Han har også vært leder for Norske Reklamefotografer i mange år. Hans bilder dokumenterer primært hverdagsliv, industri og kommunikasjon i perioden 1950 frem til i dag. I tillegg kommer hans unike bilder fra perioden som fotograf for Nobelkomiteen og Slottet. Han har blant annet relativt nylig hatt en utstilling i Oslo Rådhus som belyste monarkiet og fotografiet.

Ny utstilling: Gjennom linsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar