Panasonic Lumix LX3

Panasonic Lumix LX3 er arvtageren til LX2 med 10 megapiksler. en relativt stor sensor virker positivt inn på støyegenskapene, og Panasonic drister seg til å love den beste bildekvaliteten i denne kameraklassen.

Objektivets lysstyrke er f/2 med en vidvinkelen på 24 mm. LX3 har totalt et zoomområde tilsvarende 24-60mm i 35 mm format. Kameraet klarer åtte seriebilder i full oppløsning med 2,5 b/s.

Videoegenskapene er også gode: 720p HD-video med 24 b/s.

Digit.no har testet Lumix LX3 og konkluderer blant annet som følger:

Det er mange lovord å gi til Panasonic Lumix DMC-LX3. Strengt tatt er svakhetene så ubetydelige at de drukner i alt de positive. Det er et lite og lett kamera, men samtidig robust bygd og med god ergonomi. Rosinen i pølsen er imidlertid objektivet, en Leica DC Vario-Summicron vidvinkelzoom som byr på svært høy lysstyrke i begge ender av zoomen og som attpå til har optisk bildestabilisator innebygd. Svakheten er at zoomen er begrenset til 2,5x forstørrelse, så man må nøye seg med en tele tilsvarende 60 mm, nokså skrale makroegenskaper og løst objektivdeksel.
/../
Seriøse fotografer kan glede seg over et rikt utvalg av manuelle innstillinger, men det er faktisk kameraets ytelser ved helautomatikk som virkelig imponerer. Selv nybegynnere kan oppnå førsteklasses resultater med kameraets oppsiktsvekkende gode "intelligente automatikk". Den er i stand til å analysere motivets karakteristikker, avstand, lysforhold, ansikter, bevegelser og andre forhold som har betydning for resultatet, og optimaliserer bildet med alle tilgjengelige parametere på brøkdelen av et sekund. Resultatet er ofte langt bedre enn hva en erfaren fotograf klarer med manuelle innstillinger.
/../
At bildeoppløsningen er holdt på anstendige 10 Mp vil noen sikkert bli oppfattet som svakt, men LX3 viser at det er en grense for hvor mange megapiksler man kan dytte inn på en bildebrikke i denne størrelsen. Faktisk er bildebrikken større enn i konkurrerende kameraer og nettopp den lavere bildeoppløsningen gjør at bildekvaliteten blir optimal for sin klasse. Bildebrikken er i tillegg så finurlig konstruert at den utnytter vidvinkelen maksimalt uansett hvilket bildeformat man velger. Helhetsinntrykket av den generelle bildekvaliteten, herunder eksponering, fargegjengivelse, bildestøy osv, samt optikkens ytelser, er at intet annet kamera i klassen matcher eller overgår Lumix LX3.

På enkelte punkter er LX3 ekstremt kjapt, med kjapp, effektiv og lysfølsom autofokus, superresponsiv utløser, samt raskere serieopptak enn konkurrentene. Serieopptak med 2,5 b/s både med JPEG og RAW, pluss kontinuerlig serie med 1,9 b/s eller superhurtig serie med 7 b/s ved 3 Mp, lar seg absolutt høre. På andre punkter er kameraet derimot vesentlig tregere enn mange betydelig rimeligere kameraer, som når det gjelder oppstart og bildevisning. Lagringen skjer til vanlige SD minnekort, eventuelt SDHC med utvidet kapasitet, og som reserveminne har LX3 et internt minne på 50 MB.

Ethvert moderne kompaktkamera kan by på videoopptak med lyd, med LX3 også i HD-kvalitet. Riktignok ikke i Full HD, men 1280x720 og 24 b/s er bedre enn hva konkurrentene fra Canon og Nikon kan tilby. Lyd til stillbilder er også mulig, både ved opptak og ved avspilling.
/../
Erfarne fotografer som forstår betydningen av kameraets spesifikasjoner, og deres begrensninger, kan trygt gå til anskaffelse av et Panasonic Lumix LX3. Anbefalingen gjelder i minst like stor grad nybegynnere, som ved selvsyn kan oppleve moderne helautomatikk av ypperste klasse. Kameraet er ikke billig, nesten like dyrt som de rimeligste speilrefleksene, men betydelig mindre og med et overlegent bedre objektiv.

Bildekvalitet er så altomfattende at det knapt lar seg definere med én kort konklusjon. Kravene til nyanser er også høyst individuelt. Hva som er målbart er ikke nødvendigvis synbart, men når mange små forskjeller går i favør av én modell, blir nyansene også godt synbare. I sammenligningen med Canon G10 og Nikon P6000 er det liten tvil om at Panasonic Lumix LX3 totalt sett tar de beste bildene.


Les hele testen hos Digit.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar