Debatt om dokumentarfotografi

Fritt Ord ga til sammen 6 millioner kroner til norske dokumentarfotografer. Flere av fotografene og prosjektene ble presentert under dok09. Prosjektene spenner vidt når det gjelder tema for prosjektet, fotografens erfaring i felten, og evnen til å formidle idéen bak prosjektet og presentere bildene sine foran et kritisk publikum.

To av fotografene fikk verbal juling på nettstedet fotografi.no der Morten M. Løbergs fikk utfolde seg i litt vel fri dresur. Løbergs "anmeldelse" var sånn noenlunde på samme nivå som det han mener å kritisere. Løberg har da også fått et tilsvar fra Terje Bringedal i Pressefotografenes klubb. Når det er sagt, en skjønner noe av Løbergs behov for å "stille spørsmål":

Eivind H. Natvig liker ikke å ha hverken spørsmål eller svar i sin mentale bagasje når han er ute og reiser. Jeg er i tvil om det er tegn på et åpent sinn eller at her er det ingen hjemme. Men han har snakket "sykt mye" med en "fyr" i det indiske miljøverndepartementet om global oppvarming - og han trodde ikke noe på det. Natvig har fått stipend av stiftelsen Fritt ord for å fotografere smeltende isbreer og elver i Himalaya. Han tok pengene, reiste og fotograferte noe helt annet enn han hadde sagt han skulle gjøre.

Løberg står på sitt: Det som stadig går igjen i slike reaksjoner er beskyldninger om usaklighet. Forbausende mange av de som skriver er veldig tilhengere av kritikk, de kan knapt få nok kritikk - bare den er "saklig". Hva som er saklig er alltid noe den uenige forbeholder seg retten til selv å definere. Forbausende ofte er det slik at ros og alt man er enig i er det samme som "saklig". Kritikk og omtale som man er uenig i er alltid "usaklig". For mange er det selve formen som er "usaklig" hvis man ikke liker det man leser.

På foto.no følger Maria Lundberg opp dette i en annen tone, og spør juryformann Rune Eraker om hvilke kriterier som lå til grunn for utdelingen, og hvilke krav de stiller til fotografene som fikk midler.

- Generelt kan jeg si at vi i juryen tildelte stipender på bakgrunn av innsendte bilder sammen med prosjektbeskrivelse og fotografens cv. Vi endte med at halvparten av støtten gikk til etablerte fotografer, og den andre halvparten til unge talenter, sier Eraker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar