Norges første paparazzo

Carl Størmer (1874 - 1957) var en kjent matematiker og nordlysforsker, men samtidig også en av Norges pionérfotografer. Mot slutten av 1800-tallet skaffet han seg et såkalt detektivkamera, som han skjulte under vesten, og foreviget han menneskene han gikk forbi på Carl Johans gate. Blant disse var datidens kjendiser, som Henrik Ibsen og Ivar Aasen.

Evald Otterstad har laget dokumentarfilmen «Carl Størmer og hans detektivkamera», som vises under festivalen Eurodok i Oslo kommende søndag. Filmen fabulerer omkring Størmers ganske spennende spionfotografering på Carl Johans gade, og områdene rundt, i 1890-årenes Kristiania.

Carl Størmer er senere kjent som en høyt aktet matematiker og nordlysforsker, og sies å være den første som klarte å fotografere nordlyset.

- Jeg kom over bildesamlingen i Nasjonalbiblioteket og på Teknisk museum. Han har skrevet lite om hvorfor han tok bildene, og det fikk meg til å bli nysgjerrig. Hva får en person til å gå rundt i strøket rundt Carl Johan i tre år og fange inn stemningen?, forteller filmskaper Otterstad til Dagbladet.no.

- Å følge et miljø så tett, er unikt så tidlig i fotohistorien. Det minner meg om moderne fotokunst der man tar ett bilde hver dag i ett år og setter det sammen, sier Otterstad.

I dag står samlingen igjen som et unikt eksempel på tidlig konseptuell fotokunst - og som et helt særegent innblikk i datidens Oslo.

Fanget Ibsen med skjult kamera - magasinet - Dagbladet.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar