Pressefoto under press

Jeg var blant de som ble litt skuffet da jeg så vinnerene av årets pressebilder. mange av bildene synes jeg rett og slett ikke var særlig gode. Terje Bringedal, leder for Pressefotografenes klubb (PK) og president i Nordisk Pressefotografforbund, sa til Adresseavisen at han var skuffet over det generelle nivået blant norske pressefotografer. Bildene forteller ikke historiene godt nok, mener han.

Kan grunnen være at økonomiske innsparinger, tidspress og fotografer som ikke utvikler egne uttrykk medfører at norske pressefoto mister betydning.

- Økonomiske innsparinger i redaksjonene går ut over fotojournalistikken. Økonomene ser at en kan få brukbare bilder ved at den skrivende journalisten selv tar bilder. Men da høynes ikke nivået på pressefotoet, sier Rolf M. Aagaard, tidligere pressefotograf i Aftenposten, og medlem av Årets Bilde-juryen 2008.

- For 20 år siden var vi ledende i Norden. Nå er vi dårligst. Norge har 3-5 fotografer med veldig høy kvalitet. Men underskogen er for dårlig, sier Bringedal.

Rolf M. Aagaard menr nivået er godt, men påpeker et annet problem:

- Mange av vinnerbidragene er gjort mens fotografene har vært på egne oppdrag i permisjon fra sine avisredaksjoner. Den gode, fortellende fotojournalistikken tar tid å få frem, og i redaksjonene er ofte tidspresset for stort.

Samtidig medfører høyere kvalitet på byråfotografer ute i verden at norske fotografer ikke får reise ut like ofte som før. Stadig flere redaksjoner ønsker å spare penger ved å sende kamera med den skrivende journalisten heller ennå bruke fotograf.

- Redaksjonene er ikke interessert i å fortelle med egen stemme. Det gir konsekvenser for hvilke historier vi får ut, sier fotosjef Richard Sagen i Adresseavisen.

Pressefoto under press - adressa.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar