Canon PowerShot SX1 IS og SX10 IS

Canon topper i dag sin PowerShot-serie med to nye modeller: PowerShot SX1 IS og PowerShot SX10 IS, som sammen erstatter PowerShot S5 IS. Begge modellen har 20x vidvinkel (28mm) optisk zoom og USM og VCM som gir rask og stillegående zooming.

PowerShot SX1 IS har funksjoner som aldri før har vært tilgjengelige i et Canon kompaktkamera; 10 megapiksler CMOS-sensor, serieopptak med 4 bilder per sekund. På samme måte som med EOS 5D MkII har SX1 IS mulighet til å ta opp video i Full HD (1920x1080) med 30 bilder pr. sekund.

Canon SX1 IS og SX10 IS er en ganske stor oppgradering fra forgjengeren S5 IS. Først og fremst er det objektivet som har fått vesentlig større zoomområde, men elektronikken er også fornyet. Oppløsningen er øket fra 8MP til 10MP på de nye modellene.

SX1 IS har en ny CMOS-sensor og SX10 IS har en CCD-sensor, menellers er modellene nærmest identiske. Den nye sensoren gir SX1 IS raskere seriebildefunksjon og mulighet for full HD-video (1080p) mens SX10 IS kun tar opp VGA-video.

Akam.no har testet begge kameraene:

I forhold til konkurrentene gjør Canon-kameraene det bra på noen områder og dårligere på andre. Positivt er vridbar skjerm og mulighet for ekstern bilts. Videomodus med stereo lyd - og full HD-kvalitet for SX1 IS gir også plusspoeng. Kameraene er rimelig raske i de fleste situasjoner, og gir bilder med bra eksponering og farger. Bildekvaliteten er imidlertid ikke helt topp og får trekk for noe feilbrytningsproblemer og middels hjørneskarphet. En del entusiaster vil nok også savne RAW siden Canon (igjen) har valgt å utelate denne funksjonen. Canon lover en oppgadert firmware som gir RAW-støtte på SX1 IS og når den er på plass blir SX1 IS et av de mest komplette ultrazoomkameraene.

SX1 IS og SX10 IS er relativt store og tunge i forhold til mange av konkurrentene. Det er ikke nødvendigvis noen ulempe for det er lettere å få til bra ergonomi med et større kamera.

Vi mener at Panasonic FZ28 og Olympus SP565 UZ/SP570 UZ er de nærmeste konkurrentene i øyeblikket, men det finnes også andre aktuelle modeller, for eksempel Casio EX-FH20. Når dette skrives i begynnelsen av februar 2009 er PMA-messen rett rundt hjørnet og Olympus og Nikon har allerede lansert nye modeller (henholdsvis SP590 UZ og P90) i denne klassen.

Vi sjekket priser i Akams produktguide og SX10 IS lå ganske gunstig an med en pris på rett under 3000 i rimeligste nettbutikk. FZ28 og SP-565UZ var noen hundrelapper dyrere og SP-570UZ startet på omtrent 3500. SX1 IS var derimot ganske dyrt - omtrent 4500 kroner.


Les hele testen på Akam.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar