Google dømt for bildesøk

En tysk domstol har avgjort at Googles bildesøk bryter med tysk opphavsrett. Tjenesten viser miniatyrbilder av fotografier, noe som medførte at den tyske fotografen Michael Bernhard og tegneserieskaperen Thomas Horn saksøkte Google. De forlangte deres bilder ble fjernet fra søketjenestens indeks.

Ifølge dommen spiller det ingen rolle om miniatyrbildene er mye mindre enn de originale bildefilene, samt at det ikke kan skapes nye verk ved å vise frem bildene på denne måten. Fordi søket er fullstendig automatisert kan det heller ikke hjemles i sitatretten.

Googles søketjenestene sjekker alltid om det finnes en fil med navnet robots.txt på et nettsted. Her kan den ansvarlige for nettstdet spesifiser hva som ikke skal indekseres av søkemotoren. I dette tilfellet har ikke opphavsmennene benyttet seg av denne muligheten, men vlagt å gå til sak i stedet. Konsekvensen kan bli at Google vil blokkere sitt bildesøk for tyske brukere.

Bildeøk kan være svært nyttig for den som vil orientere seg om en bestemt fotograf. For eksempel kan jeg finne ut mer om Joyce Tenneson, som kommer til Nordic Lights til våren.

Kommentarer