Canon 1000D

Canon EOS 1000D presenteres som en nedgradert utgave av EOS 450D, men kan nærmest betraktes som en videreføring av EOS 400D. Faktisk er det fremdeles mulig å kjøpe 400D til noe hundrelapper mer enn hva du må gi for 1000D. Legger du på en tusenlapp får du en 450D...

De vesentligste forskjellene, sammenlignet med EOS 450D, er at EOS 1000D har 10 megapiksler mot 450Ds 12. Dessuten er LCD-skjermen mindre (2,5" mot 3,0"), og 1000D har færre fokuspunkter (7 mot 9). EOS 1000D mangler blant annet også punktlysmåling.

Alt dette er gjort for å holde prisen nede, da Canon trenger et innganskamera på spesilrefleksmarkedet som kan konkurrere med de rimeligste modellene fra de øvrige produsentene av dSLRer.


Digti.no har testet EOS 1000D og konkluderer blant annet som følger:

For en nybegynner leverer EOS 1000D praktisk talt like gode bilder som EOS 450D. At bildeoppløsningen er "bare" 10 Mp mot 12 Mp i EOS 450D, har minimal betydning. Jeg tror heller ikke at de finessene og mulighetene som er fjernet i EOS 1000D, som punktlysmåling og høylysprioritet vil ha særlig betydning for den aktuelle brukergruppen, ei heller reduksjon fra 14-bit til 12-bit A/D-konvertering.

Heller ikke 7-punkts mot 9-punkts autofokus, mangelen av øyesensor for LCD-skjermen og betydelig langsommere serieopptak ved RAW, vil ha særlig praktisk betydning for en uerfaren fotograf.

Derimot vil nok de fleste synes at reduksjonen fra 3" (7,6 cm) til 2,5" (6,4 cm) LCD-skjerm er et betydelig punkt, ikke minst ved bruk av Live View. For noen vil det kanskje også være vesentlig at man ikke kan bruke trådløs fjernkontroll.

For å fokusere på EOS 1000D, syns jeg kameraet leverer som forventet. Uten å legge for stor vekt på mer eller mindre ubetydelige mangler, syns jeg EOS 1000D inneholder alt en amatør trenger. For å si det brutalt, vil det ikke være kameraets skyld om man ikke klarer å få skarpe, veleksponerte bilder med kameraet. Min eneste bekymring i så måte er at standardzoomen vil være et svakt ledd. Kameraet som sådan har kvaliteter som vil ha godt av et enda bedre objektiv. Om en gjennomsnittlig amatør vil anse de optiske svakhetene som vesentlige, og om han eller hun i det hele tatt kan se svakhetene på bildene, er en helt annen sak.

Bruksmessig er det heller ikke så mye å kritisere. Personlig hadde jeg foretrukket muligheten til å foreta innstillinger direkte fra LCD-skjermen, slik Olympus, Panasonic og Sony har, LCD-skjermen kunne med fordel vært større og gjerne utvippbar og dreibar.

Før man løper til nærmeste butikk og kjøper et EOS 1000D bør man også vurdere konkurrentene. Både Nikon, Olympus, Pentax og Sony har modeller som i ulik grad byr på egenskaper som EOS 1000D mangler, pluss at de to Canon-modellene EOS 400D og EOS 450D definitivt bør tas i betraktning.


Les hele testen hos digit.no.

Oppdatering 16.10.08:

Akam.no har også testet Canon 1000D:

Det er tydelig at Canon har siktet markedsmessig godt med EOS 1000D. Kameraet er akkurat begrenset nok til at det ikke risikerer å gå 450D i næringen, samtidig som det er et greit og dugandes nybegynnerkamera som nok vil kunne ta kampen opp mot Nikons D60. Potensielle kjøpere bør imidlertid tenke over på forhånd om de har tenkt å bli fotoentusiaster eller bare vil holde seg på begynnernivået, for særlig mye rom for å vokse har Canon ikke gitt 1000Ds brukere, og mange vil nok være bedre tjent med å kjøpe 450D fremfor 1000D.

Når det er sagt, så er det ingen ting i veien med 1000D. Dette kameraet utgjør en godt avrundet pakke, hvor mange vil få akkurat hva de trenger, og det for en ganske så rimelig penge også. I skrivende stund er 1000D omkring en femhundrelapp rimeligere enn det to år gamle alternativet fra Canon, 400D, og det er ikke tvil i undertegnedes sjel om at 1000D for de aller fleste vil være et bedre kjøp. 1000D gir meget god bildekvalitet for pengene, og for dem med begrenset budsjett og/eller behov finnes det knapt bedre valg på markedet i dag, enn nettopp 1000D, spesielt med Canons nye kitobjektiv i pakken.


Les hele testen hos Akam.no.

Kommentarer