Olympus E-510

Olympus E-510 erstatter E-500. På samme måte som den mindre modellen E-410 får E-510 en 10 megapiksler Live MOS bildebrikke. LCD-skjermen kan altså brukes som søker.

Olympus sitt kjennemerke er fremdeles SWF støvfilter, men Olympus E-510 kan i tillegg skilte med bildestabilisering med en bevegelig bildebrikke.

E-510 har fått mye skryt. Når har Digit.no testet Olympus E-510 og konkluderer blant annet slik:

Standardzoomen(e) i pakkeløsningene som leveres med Olympus E-510 holder en optisk kvalitet på høyde med de fleste konkurrentene. Dog ikke i klasse med Panasonic Lumix DMC-L1, som leveres med et langt mer kvalitetspreget Leica D Vario-Elmar 14-50 mm f/3,8-5,6 Asph. Mega O.I.S. Olympus leverer ikke solblender med 14-42 mm zoomen. Minnekort er heller ikke med, men det er da heller ikke vanlig for speilreflekskameraer.
/../
Olympus Master er et egetutviklet program som leveres med alle Olympus-kameraer. Den nyeste versjonen, Olympus Master 2, leveres med E-510. Det er et meget brukervennlig program som inneholder de fleste funksjoner for amatørbruk. Inkludert er også en RAW-konverter for å lage JPEG-bilder av RAW-filene, men mulighetene for justering er noe begrenset for avanserte brukere. RAW-konvertering kan forresten også utføres i kameraet ved avspilling. Da brukes gjeldende kamerainnstilling, ikke nødvendigvis den som ble brukt da bildet ble tatt. En 30-dagers prøveversjon av det mer avanserte Olympus Studio 2 er også inkludert, som gir større fleksibilitet ved RAW-konvertering og mulighet til å ta fjernstyrte opptak fra en tilkoblet PC.

Olympus leverer E-510 i to pakkeløsninger, enten med 14-42 mm zoom eller et "DZK-kit" med 40-150 mm zoom. Omregnet til 35 mm format vil de to zoomene gi brennvidder fra 28 mm vidvinkel til 300 mm tele. Dobbelzoom-settet er utvilsomt markedets beste pakkeløsning i sin prisklasse, både hva angår konstruksjon, egenskaper, ytelser, brukervennlighet og bildekvalitet. En viktig egenskap er at alle objektiver til E-510 er optimalisert for digital fotografering, noe standarden Four Thirds er alene om.

Olympus E-510 er lite og lett, med god ergonomi, mange finesser og selv om kamerahuset er i plast, er det minst like robust som de konkurrentene det er naturlig å sammenligne med. Den vesentligste svakheten er søkeren, som er dårligst i klassen. På den annen side er LCD-skjermen med Live View og informasjonspanel blant de beste, men er dog ikke utvippbar. Bildekvaliteten er generelt god, men på enkelte punkter syns jeg ikke den nye Live MOS bildebrikken i E-510 er fullt på høyde med CCD-brikken i forgjengeren E-500.

I det store og hele er Olympus E-510 et kamera det er lett å like ved første øyekast og lett å bli glad i ved lengre tids bruk. En nybegynner kan ta det i bruk umiddelbart og vil ganske sikkert bli meget tilfreds med resultatene. For den viderekomne kan E-510 by på mange skjulte finesser for å eksperimentere og optimalisere bildene til egen preferanse. Den gunstige prisen, spesielt for dobbeltsettet, er en meget god grunn til å vurdere Olympus E-510 og Four Thirds objektivsystem framfor flere av de mer etablerte bestselgerne på markedet.


Les hele testen hos Digit.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar