Storslått utstilling under Nordic Light Event

Via private samlinger har Morten Krogvold og Anne Lise Flavik greid å skaffe utsøkte og unike fotografi som ingen har sett utstilt samlet i Norden før. Det dreier seg om bilder tatt av Helmut Newton, Herb Ritts, Robert Mapplethorpe, Richard Avedon og Horst.

Dette er blant de aller viktigste fotografene innen verdens fotografhistorie. Det er ganske enkelt en sensasjon at disse bildene er samlet og skal vises under Nordic Light i samarbeid med private samlere, forteller fotograf og kunstnerisk leder i Nordic Light, Morten Krogvold.

Helmut Newton står som den mest legendariske mote- og portrettfotografen, og har en sterk erotisk undertone i bildene sine. Han utfordret fordommer og tittermentaliteten, men gjør alt med en elegant og raffinert stil. Newton portretterte flere verdenskjente kunstnere, kulturpersonligheter og skuespillere, Han har klart å skape en stil som er helt unik og kan betegnes som en kultfigur i fotografhistorien.

Herb Ritts (1952-2002) er en av de store søylene innen glamour og mote, også han med en erotisk undertone. Mens Newton kjørte en råere stil, er Ritts mer delikat og lekker i stilen. Han er en feinschmecker, og har portrettert Sofia Loren, Madonna, Nelson Mandela, Jack Nicholson med flere.

Den tredje store fotografen er Robert Mapplethorpe(1946-89) som er den som har gått lengst innen erotisk fotografi, og slo igjennom med fotografering av Patti Smith til hennes cover på 70-tallet. I en periode da alt skulle være i farge slo han igjennom med sine rene sort/hvit bilder, og han har noen fantastiske blomsterbilder. I aktbildene og portrettene brukte Mapplethorpe store lyskilder som ga en fantastisk marmorhudtone. Fra å være rå endte han med å være kanskje den mest elegante. I USA er hans bilder noen av de aller mest ettertraktede samleobjekter.

Den fjerde på laget er Horst(1906-99), en gentleman innen mote, kropp og portrett og er lyssetterenes ideal.

Fotografi av Richard Avedon(1923-2004) vil også utstilles. Han er en av de største visuelle begavelsene i det siste halve hundreåret, og det er en passende karakteristikk av en fotograf som inspirerte motebildet og portrettet gjennom 50 år. Avedons innflytelse på fotografiet var ganske enkelt enorm. Motebildene hans var med å skape supermodelgenerasjonen med Naomi Campell og Cindy Crawford, og hans fantasieggende og tidvis humoristisk vinklede bilder var med på å snu moteindustrien til en multimilliardforretning. Hans ry som portrettfotograf var så stort at de individene han valgte å fotografere (som regel bare dem som interesserte ham som mennesker) automatisk ble kjendiser - om de ikke var det fra før.

Bildene vil bli vist fram under Nordic Light Event i Kristiansund, 1.-7. mai.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar