Årets kamera

Fristende å oppsummere 2007 i form av en "skjønnhetskonkurranse". Det kom noen flotte kameramodeller mot slutten av fjoråret, og slaget står først og fremst om funksjoner og brukervennlighet for ulike bruksområder. Fremdeles er det forskjeller i bildekvalitet, men dette får i praksis marginal betydning. Alle de følgende kameraene gir svært god bildekvalitet.

Hvilke modeller vil jeg ha med? Jeg tar hensyn til at jeg ikke vil legge flere månedslønner i et kamera, derfor ryker verstingkameraene Canon EOS 1Ds MkIII og Nikon D3 ut. Begge er selvsagt utmerkede kamera, hver til sitt bruk, men prisen blir i stiveste laget for de fleste lommebøker.

Dermed står det mellom

Canon EOS 40D

Canon EOS 40D er Canons tilbud til fotoentusiaster og semiprofesjonelle fotografer. Med 10,1 megapiksler CMOS -sensor, 6,5 bilder per sekund i serieopptak, et nyutviklet AF-system og 3,0" LCD-skjerm med Live View.

Kameraet benytter mye av den samme teknologien som finnes i Canons profesjonelle EOS 1D Mark III. Canons DIGIC III-prosessor sørger for responsive funksjoner, bedre fargegjengivelse og kort oppstarttid. EOS-systemets integrerte rensesystem fjerner støv på sensoren, og selve kamerahuset er bygget i en magnesiumlegering.

Nikon D300

Nikon D300 ble lansert som en videreutvikling av D200, men denne modellen har langt mer til felles med storebroren D2X. Bildebrikken i DX-format, er den samme som sitter i Sony 700, og begge produsentene kan skilte med fremragende bildekvalitet.

Egenskapene kan kort oppsummeres som oppløsning på 12,3 megapiksler, 6 bps, selvrensende sensorenhet og høydefinisjons 3" VGA LCD-skjerm. Nytt er en selvrensende sensorenhet og Live View.

Pentax K10D

PENTAX K10D kombinerer 10.2 mill. bildepunkter med Pentax originale bildestabiliseringssystem (SR = Shake Reduction) og fornuftige funksjoner for avanserte amatørfotografer og erfarne hobbyfotografer. Pentax sikter ikke mot proffmarkedet, men denne modellen tilbyr det meste en profejonell bruker vil etterspørre.

Kameraet er bygget i plast, men svært solid og værbestandig. Det har fått svært mye skryt for innovative og brukervennlige funksjoner. Kameraet begynner å bli et år gammelt, og du får de nå til en veldig gunstig pris.

Sony α700

Sony har på en svært vellykket måte videreført arven fra Minoltas kamera. Med α700 lanserer de et kamera som er rettet mot seriøse fotoentusiaster og semi-profesjonelle fotografer. α700 gir svært høy bildekvalitet.

Dette kameraet er forselglet mot støv og vann og er utstyrt med en ny CMOS bildebrikke med 12,2 megapiksler oppløsning med lysfølsomhet inntil ISO 6400. Kameraet har bildestabilisering på selve bildebrikken samt støyreduksjon med analyse både før og etter A/D-konverteringen. Det eneste savnet er integrert bildesatbilisator.

Olympus E-3

Olympus E-3 er kameraet som har alt, kanskje med unntak av høy hastighet ved serieopptak. Olympus tar mål av seg å levere profesjonell kvalitet, og det til en relaqtivt moderat pris. Olympus E-3 synes å være svært godt gjennomført, både når det gjelder kameraets konsept, tekniske løsninger, egenskaper og ytelser.

E-3 er bygget for å tåle seriøs juling, men kameraets største force er den kompakte størrelsen (ikke minst takket være kompakt kvalitetsopptikk - her får Olympus igjen for å ha satset på sin FourThirds.standard) og svært rask fokushastighet. Det optimale reportasje-kamera?

Panasonic Lumix DMC-L10

Panasonic Lumix DMC-L10 har en 10 megapiksler fra en Four Thirds Live MOS bildebrikke. På samme måte som Olympus sine kamera er brikken utstyrt med Supersonic støvfilter. Lumix DMC-L10 er det første speilreflekskameraet med ansiktsprioritert AF/AE og intelligent ISO-kontroll, noe understreker at dette kameraet retter seg mot den øvre delen av konsumentmarkedet.

FourThirds-standarden sørger for at du kan benytte et stort utvalg kvalitetsoptikk til dette kameraet. L10 leveres med en standardzoom fra Leica, et objektiv som øker prisen på kameraet, men som er av svært høy kvalitet.


Vinneren

Dersom pris er viktig: Pentax k10d gir deg svært mye for pengene. Kamerahuset prises under 6000,- kroner

Høyest bildekvalitet: Canon 40D gir kanskje mest for pengene, men det skorter litt på værtettingen. Kameraet slås av de litt nyere modellene Sony α700 og Nikon D300. Nikonen trekker det lengste strået på grunn av LiveView.

Best på tur: Her er Olympus E-3 seierherren - kameraet som har alt. Skal du ha med deg noen objektiver kan du fort ende opp med den doble vekten dersom du velger et kamera fra de andre produsentene. Vribar LCD-skjerm med LiveView er dessuten et must for alle de som har vendt seg til dette fra rimeligere kameramodeller.

Panasonic Lumix DMC-L10 er et alternativ dersom du vil ha en myk overgang fra kompaktkameraet, men modellen er kanskje litt i dyreste laget ril å komme i betraktning hos disse brukerne. Når det er sagt: Objektivet er i seg selv verd halve prisen du betaler.

Kommentarer