Panasonic Lumix L10

Lumix L10 er Panasonics andre speilrefleksmodell. Forrige modell, Lumix L1, var basert på Olympus E-330, men ifølge Panasonic er L10 er et rent Panasonic-produkt. Det er imidlertid et nært samarbeid mellom Panasonic og Olympus og Panasonic knytter seg til FourThirds-standarden. Bildebrikken er Panasonics egen, en 10 Mp Live MOS med spesifikasjoner som ligger tett opp til Olympus sine modeller.

L10 ble det første speilreflekskameraet med utvippbar og dreibar LCD-skjerm (med Olympus E-3 hakk i hel), en funksjon undertegnede setter svært stor pris på. Kameraet leveres som standard med et Leica D Vario-Elmar-objektiv med lysstyrke til f/3,8-5,6 og innebygd bildestabilisering. Dette er skikkelig objektiv og bidrar til at pakkeløsning er forholdsvis dyr.

Digit.no har testet Panasonic Lumix L10 og konkluderer blant annet som følger:

Lumix L10 er på sett og vis en merkelig kombinasjon av amatørpregede og profesjonelle funksjoner og finesser. Objektivet er av førsteklasses kvalitet, dog betydelig mindre lyssterkt enn forgjengeren. Bildebrikken med 10 Mp oppløsning er også av ypperste kvalitet, men jeg syns ikke prosessoren klarer å ivareta objektivets og bildebrikkens potensiale. Om man derimot velger å fotografere med RAW, fins det knapt noe kamera i denne klassen som kan måle seg med L10.

Kameraet byr på en rekke finesser det er alene om, inntil videre. Det var verdens første med Live View på en utvippbar og dreibar LCD-skjerm, der man også kan se effekten av bildejusteringer før opptak, samt fulle opptaksdata, levende histogram og hjelpelinjer. L10 var også først med kontrast-AF ved Live View, dog foreløpig kun med to objektiver, men med inntil 11 AF-punkter. Støvfjerning fra bildebrikken er inkludert, objektivet har optisk bildestabilisator og kameraet har to innstillingsratt. Et rikt utvalg av opsjoner for optimalisering av eksponering, hvitbalanse og bildeparametere støtter inntrykket av et "proft" kamera.

Samtidig har Panasonic lagt til en del "amatørfinesser" som er høyst uvanlig i et speilreflekskamera, og i hvert fall et som sikter mot avanserte brukere. Det omfatter digital zoom, ekstra optisk zoom, ansiktsgjenkjenning, "Baby"-programmer osv. Dessuten er tre bilders buffer ved RAW-opptak skuffende svakt, serieopptak med 3 b/s er ikke særlig imponerende og mangel av nedblendet kontroll av dybdeskarpheten er utilgivelig.

Konklusjonen er at L10 er et fremragende kamera for dem som vil ha topp bildekvalitet og som gjerne tar seg tid til å jobbe med bildene i ettertid (dvs. RAW-opptak). Prisen synes høy, men sett i lys av objektivets ytelser i forhold til konkurrentenes billigzoomer, er ikke 12.000 kroner så urimelig allikevel.


Panasonic Lumix DMC-L10 / Digit.no

Kommentarer