Canon EOS 1Ds MkIII

Canon hever listen i det profesjonelle fotomarkedet med lanseringen av EOS 1Ds MkIII med 21 megapiksler og 5 bilder per sekund. Canons nye flaggskip innen digitale speilreflekskameraer leverer 14-bits bildefiler fra en nyutviklet 35 mm fullformat CMOS-sensor, og produserer filer som kan konverteres til ukomprimerte 16-bits TIFF-filer på over 100 MB. Canon setter dermed ny standard i bildeoppløsning og -skarphet for digitalfoto i 35 mm-format.

I tillegg til enestående fargegjengivelse, gir de doble DIGIC III-prosessorene 5 bilder per sekund ved serieopptak og bildeserier på opptil 56 store JPEG-filer (12 RAW) – uovertruffent av noe annet kamera ved denne oppløsningen. Kapasiteten til uavbrutt å ta så store bilder anses som en avgjørende faktor for at studiofotografer skal gå over til EOS-plattformen.

EOS 1Ds MkIII arver den nye teknologiplattformen som ble introdusert i EOS-1D Mark III tidligere i år, inkludert 63-soners eksponeringsmåling, autofokussystem med 19 kryssensorer, 3,0-tommers LCD med Live View-modus og integrert EOS-rensesystem. Funksjonen Highlight Tone Priority utvider det dynamiske området og gir mer dybde og større detaljrikdom i lyse områder. Lanseringen ledsages av kunngjøringen av Canons nye objektiv med ultravidvinkel, EF-14mm f2.8 II USM.

Canon EOS 1Ds MkIII har anb. utsalgspris inkl.mva 74.999,- og salgsstart er november 2007.

Hovedfunksjoner
 • 21 megapikslers fullformat (35 mm) CMOS-sensor
 • 5 bilder per sekund ved serieopptak, bildeserie på opptil 56 bilder
 • 2 “DIGIC III”-prosessorer
 • Høylys toneprioritet
 • Autofokussystem med 19 kryssensorer og 26 punkter for fokusassistanse
 • Integrert EOS-rensesystem
 • ISO 100-1600 (kan utvides til L:50 H:3200)
 • 3,0-tommers 230 000 pikslers LCD med direktevisning
 • Kraftig forbedret søker, nå bredere og klarere
Bildekvalitet
EOS 1Ds MkIII produserer filer som overstiger standardkravene til oppløsning fra ledende byråer og fotobibliotek. Tredje generasjons CMOS-sensorer har en ny pikselutforming og innebygd støyreduksjon som sikrer høy bildekvalitet helt opp til ISO 1600. 14-bits A/D-omformere gir total fargedybde på 16 384 toner per piksel. Det gir jevnere graderinger og mer nøyaktig farge-gjengivelse.

Muligheten til å utvide til H:3200 kommer til å bli godt mottatt av yrkesfotografer som arbeider i kirker og sensitive situasjoner der bruk av blits er forbudt eller uønsket. Når diskresjon står i høysetet, finnes det en lydløs funksjon som utsetter omladingen av lukkeren til man slipper utløseren.

Highlight Tone Priority gir bryllups- og landskapsfotografer muligheten til å utvide det dynamiske området for glanslys ved fotografering over ISO 200 – noe som gir mer detaljerte toner fra brudekjoler, skyer og andre lyse gjenstander.

Presisjon og kontroll
Autofokussystemet omfatter 19 kryssensorer med følsomhet på opptil f/2,8, spredt over hele AF-området for bedre fokusering av motiver utenfor bildets sentrum. Ytterligere 26 AF-punkter bidrar til nøyaktig AF-sporing.

Kameraet har en egen AF-ON-knapp på baksiden som gjør at brukeren lynraskt kan slå autofokus på under bildekomponering. Søkeren er nå klarere og har bredere visningsvinkel, mens det 63-soners målesystemet gir fotografen større kontroll over eksponeringen.

Ny LCD med direktevisning
Den lyssterke 3,0-tommers LCD-skjermen har en oppløsning på 230 000 piksler for presis innramming og visning. Live View-modus viser et sanntidsbilde på LCD-skjermen, inkludert et valgbart rutenett og et histogram som simulerer bildeeksponering. AF-ON-knappen kan konfigureres til å snu speilet midlertidig og aktivere autofokus under Live View-fotografering. I fotoatelieret gir Live View fotografen mulighet til å komponere, justere innstillinger og ta bildet fra en PC ved hjelp av den medfølgende EOS Utility-programvaren.

Nye funksjonsknapper og ny meny
Menyen på EOS 1Ds MkIII har en fanestruktur som fjerner behovet for å bla i undermenyer, og gir dermed vesentlig forbedret lesbarhet og brukervennlighet. Som en forbedring i forhold til tidligere modeller er personlige innstillinger og egendefinerte funksjoner samlet i 57 egendefinerte funksjoner, gruppert i fire logiske kategorier. Fotografen kan nå også se eventuelle endringer av standardinnstillinger med ett øyekast. Alternativet Min Meny gjør det mulig å lagre ofte brukte innstillinger på en egen meny for umiddelbar tilgang. Innstillinger for nytt tilbehør som f. eks. Speedlite 580EX II og Wireless File Transmitter WFT-E2, kan styres direkte fra LCD-skjermen.

Sammen med en ny, dedikert ISO-knapp, vises ISO-innstillingen permanent på det øverste LCD-panelet.

Pålitelighet
Lukkerkapasiteten er økt med 50 % til 300 000 sykluser. Støv- og fuktbestandig kamerahus i magnesiumlegering gir god beskyttelse. Det integrerte EOS-rensesystemet fjerner støv fra sensoren, noe som gir en betydelig reduksjon av behovet for manuell rengjøring. For å unngå tap av bilder utløses det en alarm hvis dekselet til minnekortet blir åpnet mens det fortsatt skrives data til kortet.

Tilkoblingsmuligheter
Blant grensesnittene finnes det en videoutgang (for visning i både NTSC- og PAL-format - med direktevisning er dette ideelt for live visning til kunder under fotograferingen), samt USB 2.0. For å hindre at USB-kabelen løsner under fotografering, er det en spesialtilkobling som sikrer den til kamerahuset.

Kompatibilitet og tilbehør
I tillegg til at det er fullt kompatibelt med alle EF-objektiver, Speedlite EX-blitser og mye annet tilbehør, støtter EOS 1Ds MkIII Wireless File Transmitter WFT-E2. WFT-E2 muliggjør trådløs opplasting til FTP-servere samt ekstern tilgang via HTTP- og PTP-protokoller. Enheten kan også kobles trådløst til eksterne lagringsmedier og støtter GPS-koding ved bruk sammen med en bærbar GPS-enhet. For oppdrag der bildebeskyttelse og autentisitet er avgjørende, er EOS 1Ds MkIII kompatibel med Original Data Security Kit OSK-E3.

Nytt objektiv
Samtidig med EOS 1Ds MkIII, lanseres også EF 14mm f2.8 II USM: Canons nye, profesjonelle objektiv i L-serien med ultravidvinkel, for fotografen som krever et litt annerledes perspektiv. I likhet med alle objektiver i L-serien og Speedlite 580EX II, har EF 14mm f2.8 II USM like god beskyttelse mot omgivelsene som EOS 1Ds MkIII, noe som gir et fullstendig værbestandig kamerasystem. De asfæriske objektivelementene og UD-objektivelementene gir eksepsjonell bildekvalitet med forbedret skarphet fra hjørne til hjørne. Den ultrasoniske motoren (USM) av ringtype gir rask, lydløs autofokus med fast manuell overstyring. En sirkulær blender gir vakker uskarp bakgrunn ved store blenderåpninger, og Super Spectra-belegget hindrer skygger og skinn ved å undertrykke interne reflekser fra objektivelement og sensoroverflater.

Programvare
EOS 1Ds MkIII leveres med en omfattende programvarepakke som letter fotografens arbeid. Den omfatter programvaren Digital Photo Professional (DPP) som gir komplett kontroll over konvertering/behandling av RAW-bilder. DPP er også integrert med kamerafunksjoner som støvfjerningsdata og Picture Style. Kameraet leveres også med programvaren EOS Utility, ImageBrowser/Zoom Browser og Photostitch.

Teknologiske forklaringer

CMOS

Canons CMOS-teknologi er en av selskapets største konkurransefordeler, med støyreduksjonskretser ved hvert bildepunkt som gir bilder som er så å si uten støy. Sammenlignet med CCD-teknologien gir den betydelig lavere strømforbruk og dermed lengre batterilevetid.

Signalkonverteringen i Canons CMOS-sensorer håndteres av innebygde forsterkere i hvert bildepunkt. Dermed elimineres unødvendige overføringsoperasjoner og resultatet er betydelig raskere lesehastighet og overføring av signaler til bildeprosessoren, i tillegg til redusert bildestøy, begrenset strømforbruk og raskere serieopptak.

EOS Integrert rensesystem
EOS Integrert rensesystem eliminerer bildestøy på tre viktige måter: Ved å redusere, avvise og fjerne.
 1. Redusere
  Kameraets indre mekanisme er designet for å minimere støvdannelse. Det nydesignede kameradekselet forhindrer støvdannelse som skyldes slitasje på selve dekselet.
 2. Avvise
  Antistatisk teknologi brukes på Low pass-filteret som dekker fronten på sensoren; dermed tiltrekkes ikke støv.
 3. Fjerne
  En selvrensende sensorenhet bruker høyfrekvente vibrasjoner for å riste bort støv fra det infrarøde filteret i ca. ett sekund etter hver oppstart. For rask fotografering etter oppstart vil denne funksjonen avbrytes så fort lukkeren trykkes ned.
Canon har også utviklet et internt Dust Delete Data-system som kartlegger forekomst av synlig støv på sensoren. Dette kan slettes automatisk etter fotograferingen, med Canons nye Digital Photo Professional-programvare.

Bildestil
Forhåndsinnstilte bildestiler forenkler kamerakontrollen og gir bedre bildekvalitet. Dette kan sammenlignes med forskjellige filmtyper – hver enkelt stil gir ulik fargerespons. Innenfor hver enkelt valgbar forhåndsinnstilling har fotografen kontroll over skarphet, kontrast, fargetone og metning. Kameraets fabrikkinnstilte konfigurasjon gir gode JPEG-bilder uten behov for ekstra menyinnstillinger. Forhåndsinnstilte bildestiler benyttet på RAW-bilder kan revideres med Canons Digital Photo Professional-programvare.

De seks forhåndsinnstillingene omfatter:
 • Standard - skarpe, levende bilder som ikke krever etterbehandling
 • Portrett – optimalisert fargetone og metning og redusert skarphet som gir pene hudtoner
 • Landskap – kraftigere grønn- og blåfarger og økt skarphet som gir klare konturer ved fotografering av fjell, trær og bygninger.
 • Nøytral - ideell for etterbehandling
 • Naturtro - justerer fargene for å matche de naturlige fargene ved fotografering under fargetemperaturer på 5200K
 • Monokrom - for sort-hvitt fotografering med en rekke filtereffekter (gul, oransje, rød og grønn) og fargetoneeffekter (sepia, blå, lilla og grønn).
Funksjonen Egendefinert bildestil kan brukes til å lagre opptil tre egendefinerte forhåndsinnstillinger eller noen av forhåndsinnstillingene som kan lastes ned fra Canons nettside på adressen www.canon.co.jp/Imaging/picturestyle/file/index.html. Det er også mulig å lage egne bildestil-innstillinger, ved hjelp av medfølgende Picture Style Editor-programvare.

Programvare

Digital Photo Professional

Programvaren Digital Photo Professional gir rask og nøyaktig behandling av "lossless" RAW-bilder. Bildebehandling med Digital Photo Professional gir mulighet for sanntidsvisning og umiddelbar aktivering av bildejusteringer, noe som gir kontroll over RAW-variabler som hvitbalanse, dynamisk område, eksponeringskompensasjon og fargetone. Bildene kan lagres i kameraet med sRGB- eller Adobe RGB-fargerom. Digital Photo Professional støtter fargerommene sRGB, Adobe RGB, ColorMatch RGB, Apple RGB og Wide Gamut RGB.

ICC-profiler (International Colour Consortium) kan knyttes til TIFF- eller JPEG-bilder ved konvertering fra RAW. Dette muliggjør trofast gjengivelse av farger i programmer som støtter ICC-profiler, for eksempel Adobe Photoshop. For å bedre effektiviteten kan et sett med bildejusteringer lagres som en profil, og tas i bruk.

Blant forbedringene i den nyeste versjonen av Digital Photo Professional er tre ganger raskere forhåndsvisning av bilder, et forbedret verktøy for støyreduksjon og samtidig, satsvis behandling av TIFF- og JPEG-bilder.

EOS Utility
Den nyeste versjonen av EOS Utility gir støtte for ekstern kontroll av fotografering, kamerakonfigurasjon, støtte for ekstern Live View samt konfigurasjon av det nye tilbehøret Original Data Security Kit OSK-E3 og Wireless File Transmitter WFT-E2. EOS Utility kan konfigureres til å overvåke mapper og automatisk omdøpe og flytte innkommende bilder i et strukturert filsystem - ideelt for Wi-Fi-overføringer eller for reklame- og studiofotografer som vil ta bilder direkte til en datamaskin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar