Canon PowerShot G9

Canon lanserer i dag sitt nye flaggskip innen kompaktkameraer for viderekommende – PowerShot G9 - med 12,1 megapiksler. PowerShot G9 er etterfølgeren til PowerShot G7 som nylig fikk utmerkelsen European Advanced Compact Camera 2007–2008 av EISA, og har etter tilbakemeldinger fra markedet fått en rekke brukervennlige forbedringer, blant annet RAW-opptak og et nydesignet gripefelt med tommelstøtte for enklere håndtering.

Andre forbedringer er en høyoppløselig 3,0 tommers PureColor LCD II-skjerm, forbedret ansiktsgjenkjenning og fjerning av røde øyne under avspilling. Et bredt utvalg tilbehør, blant annet ekstra objektiver og Speedlite-blitsenheter, omfatter nå også Canons trådløse blitssender Speedlite ST-E2.

Anb. utsalgspris inkl.mva 5.199,- og salgsstart er september 2007.

PowerShot G9 har disse funksjonene:
 • 12,1 megapiksler (1/1,7 tommers sensor) med RAW-program for maksimal bildekontroll
 • 6x optisk zoomobjektiv med optisk bildestabilisator og SR-belegg²
 • DIGIC III og iSAPS for lynrask respons, super bildekvalitet og avansert støyreduksjon
 • Ansiktsgjenkjenning AF/AE/FE og fjerning av røde øyne under visning
 • Høyoppløselig 3,0 tommers PureColor LCD II-skjerm med ekstra bredt synsfelt
 • ISO 1600 og Auto ISO Shift
 • Kompakt kamerahus med dedikert ISO- og Multikontroll funksjonshjul
 • 25 opptaksprogrammer inkludert full manuell kontroll og 2 egendefinerte innstillinger
 • Ekstra telerekkevidde med digital telekonverter og sikkerhetszoom2
 • Støtter tilbehørssko for Canon Speedlite-blits og objektivutstyr (tilleggsutstyr)3
Fullstendig kontroll over bildet
Med større sensor (1/1,7 tommer) på 12,1 megapiksler har PowerShot G9 den fleksibiliteten fotografen trenger for å kunne beskjære bilder og lage kopier i opptil A2-format med høy kvalitet. Muligheten for RAW-opptak og samtidig opptak i RAW- og JPEG-format gir avanserte fotografer fullstendig kontroll over bildebehandlingen. Det medfølgende ZoomBrowser-programmet omfatter RAW Image Task for finjustering av innstillinger som eksponeringskompensasjon, hvitbalanse, tonekurve og farge-temperatur. RAW-bilder kan deretter konverteres til enten JPEG- eller TIFF-format.

Canons presisjonsoptikk gir best klarhet
Canons raske f/2.8 –f/4.8 6x optiske zoomobjektiv (35-210mm brennvidde, tilsvarende 35mm) gir eksepsjonell optisk ytelse. Det er utstyrt med et dobbeltsidig asfærisk linseelement som motvirker forvrengning. SR-belegget vil i tillegg redusere skygger og kromatisk avvik, mens Canons teknologi for optisk bildestabiliseringkorrigerer for kamerarystelsene. Risikoen for uskarpe bilder blir også mindre takket være ISO Skift, som tillater øyeblikkelig økning av ISO hver gang rystelser i kameraet kan føre til forringelser i bildekvaliteten.

Sikkerhetszoomen utnytter det høye pikselantallet til å muliggjøre ekstra digital zooming uten interpolering, dvs. at bilder kan tas med opptil 15x zoom og stor nok oppløsning til at man kan produsere utskrifter i postkortkvalitet (10 X 15 cm). En digital telekonverter gir ekstra telefoto-rekkevidde til hvert bilde (1,5x eller 2,0x) uten at blenderåpningen minskes.

Bedre ansiktsgjenkjenning og fjerning av røde øyne
PowerShot G9 opererer med høy hastighet og presis bildegjengivelse via Canons DIGIC III-prosessor som også styrer ansiktsgjenkjenningen. I tillegg til fokus- og eksponeringskontroll er teknologien for ansiktsgjenkjenning i PowerShot G9 forbedret med korreksjon for blitslys, noe som er spesielt nyttig når det brukes blits i nærheten av motivet. Med den nye ”Velg og følg ansikt” -funksjonen kan fotografen manuelt velge og følge ett bestemt ansikt blant opptil 35 ansikter i ett bilde. Fotografer vil også ha nytte av at røde øyne kan fjernes i kameraet under avspilling.

Laget for fotografer
Med kontrollknapper som inkluderer et dedikert ISO- og Multikontroll funksjonshjul, samt en hurtig-knapp som kan egendefineres, er PowerShot G9 bygd for fotoentusiaster. Designen er inspirert av filbaserte kameraer og er i denne modellen videreutviklet med strukturert overflate og svart objektivring i aluminium. Et større, nedsenket gripefelt med god tommelstøtte sørger for sikker og behagelig håndtering.

På baksiden av kameraet byr en 3,0 tommers PureColor LCD II-skjerm på flere fordeler. Oppløsningen på 230 000 piksler gir stor kontrast på skjermen og er en enorm forbedring med hensyn til fargegjengivelse og bredere synsvinkel. Et antirefleksbelegg som undertrykker skinn og reflekser gjør det enklere å se motivet i solskinn, mens et beskyttelsesbelegg beskytter mot slag og oppskraping. PowerShot G9 har fremdeles den optiske søkeren, som gir ekstra fleksibilitet når motivet skal velges.

Ingen grenser for kreativiteten
Viderekommende fotografer vil ha glede av å kunne velge mellom 25 opptaksprogrammer som omfatter full manuell kontroll, AV og TV samt to egendefinerte innstillinger. I tillegg til opptaks-programmene finnes det en rekke funksjoner for kreativ fotografering. Sikkerhets-MF gjør små justeringer under den manuelle fokuseringen, mens Sikkerhets-FE reduserer risikoen for at et motiv blir ødelagt av blitslys.

Fotografer kan nå velge en mindre AF-ramme for å finjustere fokus, noe som er spesielt nyttig ved bruk av kameraets 1 cm makroprogram.

Andre nyttige funksjoner er innebygd ND-filter (nøytral tetthet), AEB (automatisk alternativ eksponering), fokusbasert alternativ eksponering og live histogram visning.

Med den nye funksjonen for å endre bildestørrelse kan oppløsningsgraden på bildene forminskes til 1600 x 1200, 640 x 480 og 320 x 240. Dette er også praktisk for å få mer lagringsplass, sende bilder med e-post eller legge dem ut på Internett.

Kraftige filmfunksjoner
Fotofunksjonene til PowerShot G9 er supplert med et utvalg tilsvarende kraftige filmverktøy. Foruten opptak med VGA (30 bps) og høyoppløselig XGA (15 bps), har PowerShot G9 filmopptaksprogrammet LP (Long Play). Dette betyr at filmen får halv filstørrelse uten at det går på bekostning av oppløsning eller bildefrekvens.

Den nye funksjonen for intervallopptak gjør det mulig med utvidet filmopptak av scener som endrer seg, f.eks. en blomst som springer ut eller travle bygater - for hurtigavspilling som jevne VGA-filmklipp.

Ingen grenser: Speedlite-blitsenheter og kameratilbehør 3
PowerShot G9 støtter tilbehørssko til Canons Speedlite EX-serie og er ideell for de som allerede bruker EOS digitalt speilreflekskamera eller som ønsker å eksperimentere med kreativ blitsfotografering. Kameraet kan håndtere den trådløse filsenderen Speedlite ST-E2 for oppsett av serieblits. I tillegg kan kameramenyen brukes til å kontrollere blitsinnstillinger for den nylig lanserte Speedlite 580EX II.

PowerShot G9 er kompatibel med et bredt utvalg objektivutstyr, blant annet vidvinkelkonverter (0,75x) og telekonverter (2,0x). Et vanntett kamerahus gjør det også mulig å ta bilder på opptil 40 meters dybde.

PowerShot G9 gir en fleksibilitet som stort sett bare finnes i digitale speilreflekskameraer, så fotoentusiastene har dermed et kamera som er komplett utstyrt til å løfte kreativiteten deres til nye og uante høyder.

Tilleggsinformasjon

Utskrift
Full PictBridge-støtte betyr at brukere kan skrive ut direkte til en hvilken som helst PictBridge-kompatibel skriver uten å behøve en PC. Print/Share-knappen gir utskrift med ett tastetrykk og enkel opplasting til Windows- eller Mac-systemer.

Språk
PowerShot G9 har et brukergrensesnitt som støtter 25 språk: Engelsk, tysk, fransk, nederlandsk, dansk, finsk, italiensk, norsk, svensk, spansk, forenklet kinesisk, tradisjonell kinesisk, japansk, russisk, portugisisk, koreansk, gresk, polsk, tsjekkisk, ungarsk, tyrkisk, thai, arabisk, rumensk og ukrainsk.

Støtte for minnekort
Foruten SD-, SDHC- og MMC-kort støtter PowerShot G9 de nye kortformatene MMCplus og HC MMCplus for lagring av opptil 32 GB. Kameraet leveres med et 32 MB minnekort.

Programvare
PowerShot G9 leveres med følgende programvare fra Canon:
 • ZoomBrowser EX 6.0 (Windows), ImageBrowser 6.0 (Mac): For organisering og redigering av bilder, filmer og lysbildeshow, eller oppretting og utskrift av digitale fotoalbum.
 • PhotoStitch 3.1 (Windows) /3.2 (Mac): For å lage panoramabilder fra flere enkeltbilder.
Den medfølgende programvaren støtter Windows 2000 (SP4), XP (SP2) og Vista, eller Macintosh OS X v10.3-v10.5. PowerShot G9 støtter PTP for driverfri overføring til Windows XP og Mac OS X, sammen med MTP for bilde- og filmoverføring til Windows Vista. Kamerakjøpere kan bli medlem av CANON iMAGE GATEWAY og få tilgang til et “personlig galleri” med 100 MB lagringsplass for deling av stillbilder og videofilmer med familie og venner.

Tilbehør
 • Speedlite 220EX/ 430EX/ 580EX/580EX Mark II
 • Speedlite ST-E2 trådløs sender
 • Kabel for atskilt kamerasko OC-E3
 • Telekonverter (2,0x) TC-DC58C
 • Vidvinkelkonverter (0,75x) WC-DC58B
 • Linseadapter-/solblendesett LA-DC58H
 • Vanntett kamerahus WP-DC21
 • Kompensasjonsvekter for vanntett kamerahus WW-DC1
 • Mykt etui DCC-600
 • Mykt etui SC-DC55A
 • High Power-blits HF-DC1
 • AC-adaptersett ACK-DC20
 • Oppladbart Li-ION-batteri NB-2LH
 • Bilbatterilader CBC-NB2
Teknologiske forklaringer

DIGIC III
Canons DIGIC III (DIGital Imaging Core) bildeprosessor styrer alle kameraets hovedfunksjoner og gir optimal driftseffektivitet. Avanserte algoritmer for bildeprosessering leverer glimrende bildedetaljer og fargegjengivelse med presis hvitbalanse. Høyhastighetsprosessering resulterer i suveren respons,
rask autofokusering og utvidede muligheter for kontinuerlig opptak. DIGIC III er også drivkraften bak de avanserte teknologiene for støyreduksjon og Ansiktsgjenkjenning AF/AE/FE.

Optisk bildestabilisator
PowerShot G9 bruker et bildestabilisatorsystem (IS) med linseskift som registrerer og korrigerer små kamerarystelser som kan skape uklare bilder. Ørsmå vibrasjonsgyroskop registrerer at objektivet vipper når man skjelver litt på hånden. Signalene – opptil 4 000 per sekund - prosesseres av en IS-kontroller med en enkelt databrikke som skiller mellom håndrystelser og bevisste kamerabevegelser. Disse signalene sendes til IS-enheten som beveger et av linseelementene tilsvarende for å avlede lysstrålene og utjevne rystelsen. For å oppnå større presisjon og raskere respons, hviler det bevegelige linseelementet på bittesmå keramiske kuler. I tillegg til å redusere friksjonen, motvirker de keramiske kulene enkelte av problemene som kan påvirke kuler av metall - som f.eks. termisk ekspansjon og magnetisme. Den optiske bildestabilisatoren gjør det mulig å fotografere med opptil 3 trinn langsommere lukkerhastighet uten at bildeuklarheten blir merkbart dårligere.

Opptak av RAW-bilder
PowerShot G9 støtter Canons egne RAW-data (CR2). I RAW-bilder blir data fra CCD-sensoren tatt opp av kameraet uten noen form for bildebehandling. Det betyr at forskjellige parametere kan justeres i et program etter at bildet er tatt. RAW-opptak er ideelt for applikasjoner der dårligere bildekvalitet (pga. JPEG-komprimering) ikke kan aksepteres, eller i situasjoner der bare én lukkerinnstilling er mulig.

Ansiktsgjenkjenning AF/AE/FE
For å sikre optimale resultater vil Canons system Ansiktsgjenkjenning AF/AE/FE automatisk registrere opptil ni ansikter i en bilderamme før justering av fokus og eksponering. Det er i stand til å bestemme hvilke ansikter som er ment å være hovedmotivet, og øyeblikkelig gå tilbake til 9-punktssystemet AiAF hvis ingen av ansiktene later til å være hovedmotiv.

iSAPS
iSAPS (Intelligent Scene Analysis based on Photographic Space) optimaliserer automatisk viktige kamerainnstillinger før hvert enkelt bilde. Hver enkelt scene analyseres og sjekkes mot Photographic Space – som er en enorm samling med fotografiske data. Dette setter kameraet i stand til å foreta optimale justeringer av automatisk eksponering, autofokus og automatisk hvitbalanse før bildet tas.

SR-belegg
SR-belegget (SR = Small Radius) benyttes på objektiver med elementer som har betydelig mindre radius på objektivets bakside enn på forsiden. Belegget er optimalisert for små radier og er laget for å opprettholde høyest mulig oppløsning og naturtro farger ved å redusere skinn og skygger betraktelig, samtidig som kromatiske avvik praktisk talt elimineres.

Digital telekonverter og sikkerhetszoom
Å montere Canons digitale telekonverter kan sammenliknes med å plassere et ekstraobjektiv på kameraet; man får en konstant digital zoom til hvert eneste bilde (1,5x / 2,0x). Mens optiske konvertere gir redusert blenderåpning og derfor krever lengre lukkertid, opprettholder den digitale telekonverteren blenderåpningen og reduserer dermed risikoen for uskarpe bilder.

Sikkerhetszoomen beskytter bildet mot interpolering på høye digitale zoomnivåer, slik at brukeren kan utvide zoom forstørrelsen uten å måtte redusere bildekvaliteten.
Mulig nivå for sikkerhetszoom for hver innstilling av bildestørrelse:

Stor Middels 1 Middels 2 Middels 3 Liten
6,0x 7,4x 9,3x 15x 24x

Kommentarer