Lee Friedlander retrospektivt

Søndag den 21. januar åpner Preus museum den første retrospektive utstillingen i Norge med verk av den amerikanske fotografen Lee Friedlander. Friedlander regnes som en av forgrunnsfigurene innenfor bølgen av ?street photography? som vokste frem i New York på 1960-tallet. Sammen med bl.a. Garry Winogrand og Diane Arbus trålet han gatene på Manhattan, og tok bilder som symboliserte det moderne storbylivets sosiale kompleksitet, høye tempo og visuelle overflod.

Friedlander har gjennom en drøyt 50 år lang karriere utforsket alle tenkelige sjangrer i dokumentarfotografiet, men har samtidig fastholdt en uhøytidelig, intuitiv, og utpreget lekende tilnærming til sine motiver. Bildene kjennetegnes av intrikate formeksperimenter, og Friedlander utviser en ustoppelig nysgjerrighet for hele bredden i det dokumentariske uttrykket, fra landskapsbilder, portretter, og stilleben, til gatefotografi, familiebilder, arkitekturstudier og akt.

Friedlander var tidlig inspirert av Walker Evans og Robert Frank. Evans var på 60-tallet redaktør i Fortune Magazine og Robert Frank hadde nylig fått utgitt ?The Americans?. Men Friedlander har rendyrket en snapshotestetikk og er mer opptatt av fotografiets formale kvaliteter enn den stedsbeskrivende og utstuderte stilen til Evans, og den mer subjektive og samfunnskritiske stilen til Frank.

Friedlander har dessuten utvilsomt vært en av de sterkeste drivkreftene for utbredelsen av fotoboken som medium og kunstform. Sin første fotobok, ?Self Portrait?, allerede en klassiker i fotolitteraturen, utga Friedlander i 1970 på sitt eget forlag, Haywire Press. Siden har han utgitt flere titalls monografier med egne bilder, ofte i små opplag, og med svært høy billedkvalitet, ikke minst takket være nært samarbeid med foto- og boktrykkspesialister som Richard Benson og Thomas Palmer.

Utstillingen ved Preus museum dekker hele Lee Friedlanders karriere og viser en rekke eksempler fra hans mange fotoserier i bokform, deriblant fra ?American Monuments?, ?Self Portrait?, ?Apples & Olives?, ?Family?, ?Sticks & Stones?, ?Nudes?, m.fl. Utstillingen er produsert av Hasselblad Center, Gøteborg.

UTSTILLINGER:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar