Kameramarkedet endres

Mens salget av digitale speilreflekskameraer stadig når nye høyder, ser nå middagshøyden ut til å være nådd toppen for digitale kompaktkameraer. Og når det måles i verdi, så er trenden klar: Fordi prisene synker og salget har nådd toppen med kompaktkameraer, så tar speilrefleksene kraftig innpå. Og denne utviklingen vil forsterkes utover høsten og i 2007.

Det er en stund siden de digitale speilrefleksene brøt 10 000-kroners grensen, vi behøver neppe å se lenger enn til 2007 før 5000-grensen brytes. Med Nikon og Canon i førersetet, og Olympus og Pentax i baksetet ? må nå "speilrefleksbussen" utvides til en niseter, for nå skal også Leica, Sony, Panasonic, Sigma og Samsung være med på kjøret. Så framover er det ingen tvil om at brukerne i enda større grad vil bli fristet til å velge et digitalt speilreflekskamera.

Pressemelding fra Fotorådet:

I løpet av årets åtte første måneder hadde Fotorådets medlemmer rapportert om et salg av 183 000 digitale kompaktkameraer, opp 8 000 fra i fjor. Fra øvrige kameraaktører er tallet ca. 43 000 ? en markert tilbakegang siden i fjor. (Noe større usikkerhet rundt dette tallet, som gjelder merkene Sony, HP og Panasonic.)

Totalt sett ser vi at salget av digitale kompaktkameraer har en svakt fallende tendens, større når det gjelder verdien. Tallene nedenfor er beregnet ?gatepris? inkl. mva. ? men må som det meste av statistikk - tas med en klype salt.

Ca. 15 % av kameraene blir solgt via rene nettbutikker, resten av ordinære butikker.

I følge vår årlige forbrukerundersøkelse kjøper bare ca. 7 % sine kameraer i utlandet. Ned fra 15 % for en del år siden. (Utenlandskjøpet fanges ikke opp av vår statistikk.)

Passerer vi 50 000?
Når det gjelder digitale speilreflekskameraer synker selvfølgelig gjennomsnittsprisen, på grunn av stadig rimeligere modeller, men dette kompenseres verdimessig med kraftig salgsøkning. I de første 8 månedene ble det solgt ca. 8000 DSR-kameraer, dette økte til 16 000 i 2005 og nå til 27 000 i 2006. I og med flere aktører utover høsten, så blir det spennende å se om vi for første gang passerer 50 000 speilreflekser i Norge i løpet av et år! (Siste 12 måneder = 39 000.)

Om vi noen gang får se at verdisøylen for DSR når høyere enn kompaktkameraene, er kanskje tvilsomt, men hvem vet?!

Optikk
Pr. 31.8. 2005/2006 hadde salget av ekstraobjektiver økt med 20 %, fra 6400 til 7700. At det selges kamerahus sammen med et zoomobjektiv, gjør at objektivtallet er betydelig lavere og ikke klarer å henge med økningen i kamerasalget. 7 av 10 speilreflekskjøpere klarer seg altså kun med det objektivet som følger med kameraet. En jobb å gjøre for fotobutikkene?

Filmbaserte kameraer
Verdien av nå bare 1900 kameraer utgjorde ca. 1,9 millioner kroner, begge deler langt under halvparten av fjoråret. (Begge deler første åtte måneder.) Snittprisen er så vidt høy som en tusenlapp fordi en del av tallet er filmbaserte speilreflekser. Men ellers er det åpenbart at salget av filmbaserte kameraer snart er historie, et verditall på 2,5 promille er ikke mye å snakke om!

PS:
Visste du at 16 % av kvinner og 20 % av menn seier at foto er en viktig hobby for dem? Det må bety at fotografering er en av de mest utbredte hobbyene i Norge.

Kommentarer