Amundsens lysbilder solgt

Auksjonshuset Christie i London har solgt de unike 250 laterna magica-lysbildene (fargelagte, positive bilder på glass) etter Roald Amundsen.

De aktuelle bildene stammer fra ekspedisjonene til Nordvest-passasjen (1903 - 1906), Sydpolen (1910 - 1912) og Dronning Maud Land (1918 - 1923) (bildet til høyre er ikke fra samlingen). Samlingen er solgt til en anonym nordmann for £ 78.000.

Hanne Holm-Johnsen ved Preus Museum i Horten bekrefter ifølge Foto.no at det er Preus Museum som har det nasjonale forvaltningsansvaret for utførsel av fotografiske kulturminner i Norge, og at de er forbigått i denne saken.

Harald Østgård Lund ved Nasjonalbiblioteket i Oslo sier at NB sammen med Framuseet hadde lagt inn et bud på samlingen, men at budet desverre ikke nådde opp. Han vil ikke opplyse om hvor stort budet var, men sier videre at det er tragisk at fotografiene har gått til en privat samling fordi enkelte av bildene er nasjonale ikoner og derfor burde vært offentlig tilgjengelige.

Oppdatering 07.10.06:
Robert Meyer poengterer i Foto.no at det faktum at bildene ikke var tatt av Amundsen selv er av mindre betydning. De tre lysbildeseriene med laterna magica bilder, som beskriver tre av Amundsens ekspedisjoner, er interessante fordi de var satt sammen av Roald Amundsen. Amundsen brukte disse bildeseriene i sin foredragvirksomhet for å skape interesse og, ikke minst, for å skaffe økonomisk støtte til nye ekspedisjoner.

I 1987 ble Roland Huntfords bok: 'Roald Amundsens oppdagelsesreiser i bilder', utgitt på engelsk og norsk, og her presenteres et godt utvalg fra de tre bildeseriene til Amundsen. Og Roland Huntford forklarer at samtlige eksisterende bilder fra Sydpolekspedisjonen ble tatt med Olav Bjaalands Folding Pocket Kodak, og det var i hovedsak han som fotograferte polferden (derfor er han ikke med på så mange bilder selv). Vi kan regne med at også andre medlemmer i ekspedisjonen brukte hans kamera iblant.

I boken forklarer Huntford at Amundsnens egne fotografiske plater fra Sydpolekspedisjonen ble ødelagt. I motsetning til andre polfarere, brydde ikke Amundsen seg om å ta med en profesjonell fotograf, og de tok bildene selv som amatører. Flere av de andre lysbildene i Amundsens serier er tatt av andre fotografer, som bl.a. Anders Beer Wilse. Mange av lysbildene ble laget av fotograf Worm-Petersen, som opgså lagde tilsvarende lysbilder for Fridtjof Nansen fra hans hjelpearbeid i Russland noe senere.


Nasjonalbiblioteket har allerede en stor sanling av bilder av og med Roald Amundsens. Se "En fotografisk vandring i Amundsens liv og virke"

Les mer på Foto.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar