Olympus E-400

Olympus presenterer verdens minste og letteste speilreflekskamera ? E-400. Den kompakte størrelsen og lave vekten på dette nyeste Fire Tredels standard kameraet i Olympus E-Systemet gir fotografene muligheten til å ta det med seg over alt uten at de går glipp av de digitale speilreflekskameraers fordeler.

10 Mp CCD gjørE-400 til det kameraet med høyest oppløsning og 4/3" bildebrikke. Ellers har E-400 ultralyd støvfilter, RAW og JPEG formater, 2,5" (6,4 cm) LCD-skjerm, kortspalter for xD- og CF-kort, serieopptak med 3 b/s, samt innebygd blitz.

Pressemelding fra Olympus Norge AS:

Denne modellen er utstyrt med en nyutviklet CCD med 10.0 millioner piksler som gir utrolig bildekvalitet. Da E-400 er kompatibel med Fire Tredels Standard, har brukerne praktisk talt ubegrensede fleksibilitetsmuligheter. En omfattende kvalitets objektivserie ? inkludert EISA Award vinner ZUIKO DIGITAL Top Pro objektivserie fra Olympus ? og annet tilleggsutstyr er tilgjengelig for å dekke alle behov. Disse produktene produseres av Olympus, og takket være standardens kompatibilitet, kan også andre produsenters produkter benyttes. Som alle de andre E-System kameraene, er E-400 utstyrt med Supersonic Wave Filter ? som gir støvfri fotografering selv ved objektivskifte under utfordrende forhold.

Kompakt størrelse med innovativ, digital speilrefleksteknologi
Ved å være verdens minste og letteste digitale speilreflekskamera, vil E-400 aldri utgjøre en byrde. Det er perfekt til reise- og feriebruk eller som back-up når du er på farten ? det vil ikke okkupere mye plass i kofferten.

Innenfor de ekstraordinære, kompakte dimensjoner finnes et vell av innovativ teknologi. For det første gir en CCD med 10.0 millioner piksler oppløsning nok til å gjengi de fineste detaljer i et motiv.

Den nye høyenergi bildesensoren er utstyrt med den aller nyeste forsterkerkrets som effektivt fjerner støy, og den arbeider utrolig hurtig. Den muliggjør sekvensfotografering med 3 eksponeringer pr. sekund opptil 5 bilder i RAW buffer.

Som alle de andre Olympus E-System kameraene, er E-400 utstyrt med Supersonic Wave Filter. Denne patenterte teknologien gjør objektivskifte problemfritt selv under de mest utfordrende situasjoner og lar brukere oppleve gleden av støvfrie bilder hver eneste gang. Supersonic Wave Filter er utviklet av Olympus. En høyfrekvent vibrasjon rister av støv og andre partikler som måttet befinne seg på bildesensor, og de fanges opp av en omkringliggende, klebrig membran. For E-400s vedkommende har Ultralydfilteret blitt optimalisert med mindre dimensjon og en høyere vibrasjonsfrekvens for ytterligere effektivitet.

Profesjonelle egenskaper med komfortabel betjening
Olympus har med denne modellen bevist at selv et digitalt speilreflekskamera fullpakket med egenskaper ikke behøver å være vanskelig å betjene. Da E-400 naturligvis kan stilles manuelt for ikke å begrense kreativitet, med et stort utvalg av halv- og helautomatiske valg for enkel bruk, finnes det 32 forhåndsprogrammerte innstillinger som dekker de fleste eksponeringssituasjoner. Dette omfatter Undervannsfotografering, Makro, High Key og Low Key så vel som xD Panorama innstilling (gjelder brukere av Olympus xD-Picture Cards). Videre kan det trekkes fordeler av spesielle fargeinnstillinger og muligheten til å tilføye et stort utvalg Sort/hvitt filtre.

For at eksponering kan fortsette kontinuerlig uten ladepause, leveres E-400 med et nytt, høykapasitets oppladbart batteri. Det kan benyttes både CompactFlash og xD-Picture Cards, og kameraet lar deg selvfølgelig velge mellom hvilke lagringsmedia som skal benyttes. Videre er et utvalg språk tilgjengelig når det gjelder kamerameny, brukerveiledning og software. Totalt 25 språk er til rådighet for å gjøre kameraet totalt forståelig i 39 europeiske land ? noe som bare Olympus kan tilby.

Fire Tredels kompatibilitet for grenseløs allsidighet
Som alle E-Serie kameraer, supporterer E-400 supports Fire Tredels Standard. Olympus og flere andre produsenter fremstiller Fire Tredels Standard høykvalitetsoptikk og tilbehør som er spesialprodusert for digital speilrefleksfotografering. Med kun få unntak er E-400 kompatibel med hele Olympus E-System tilbehørsprogram. Dette inkluderer hele utvalget av ZUIKO DIGITAL Top Pro objektiver som nylig mottok en EISA utnevnelse. Selv undervannshus (PT-E03) vil være tilgjengelig og gi den eventyrlystne fotografen mulighet til å eksponere skjønnheten i den maritime verden helt ned til 40 meters dybde.

E-400 representerer en bemerkelsesverdig balansekunst mellom å være verdens minste og letteste digitale speilreflekskamera der dette ikke går ut over bildekvalitet og profesjonell ytelse. Det kombinerer et format som vanligvis bare forbindes med kompaktkamera modeller med den forbausende, knivskarpe bildekvaliteten som forventes av et speilreflekskamera. E-400 vil være på markedet fra oktober 2006.

Digit.no har kikket på kameraet og formidler dette førsteinntrykket:

En altfor kort weekend var ikke nok til å danne meg et fullgodt inntrykk av Olympus E-400. Jeg syns imidlertid at eksteriøret hadde bedre finish enn E-500, uten den billige plastikk-"looken" som preger altfor mange av de billigste speilrefleksene. Størrelsen imponerer og fenger sikkert mange potensielle kjøpere, men for meg ble kameraet rett og slett for lite. Særlig var grepsfølelsen en skuffelse, men kameraet har ellers alminnelig god betjeningskomfort, med strategisk riktig plasserte betjeningsorganer. Særlig likte jeg den programmerbare "Fn"-knappen.

Menyene har stor og godt lesbar skrift og hele skjermen fungerer som et digert informasjonspanel. Hva kameraet har å by på av egenskaper og finesser, kan du lese i pressemeldingen og på oversikten av de tekniske dataene. Linker finner du under bildene ved siden av.

Siden kameraet jeg brukte var fra en "pre production" serie, blir min "dom" over bildekvaliteten nokså overflatisk. La meg si det slik: Panasonic viser med all tydelighet at de har kompetanse i å utvikle bildebrikker. Det viste de med NMOS-brikken i E-330 og at de kan produsere FourThird-brikker med 10 Mp og opprettholde høy bildekvalitet viser de med E-400.

Likeledes bekrefter Olympus at de har full kontroll over signalbehandlingen. At de har kontroll over den optiske kvaliteten, vet vi fra før. Hvorfor jeg ikke fikk publisere testbilder fra kameraet er vel et vitnesbyrd om at ingeniørene fortsatt mener det er rom for forbedringer av bildekvaliteten. Etter hva jeg har sett så langt, kan det ikke være snakk om annet en mindre finjusteringer.


Olympus E-400 digital speilrefleks ? hovedegenskaper:
 • Verdens minste og letteste digitale speilreflekskamera*
 • 10 millioner piksler
 • 6.4cm/2.5? LCD
 • Supersonic Wave Filter (Ultralyd støvfilter) for støvbeskyttelse
 • Dobbel kortspalte (for xD-Picture Card og CompactFlash)
 • 32 forhåndsprogrammerte innstillinger (5 eksponering, 7 kreative og 20 sceneinnstillinger)
 • Innebygget blitz (Ledetall 10)
 • 3 b/s opptil fem bilder i RAW buffer
 • Ett trykks hvitbalanse
 • TruePic TURBO bildeprosessor
 • AF-lås
 • Forhåndsvisning av dybdeskarphet
 • Forbedret 49 segment digital ESP og spot måling
 • Eksponerings Bracketingfunksjon
 • Stor skjerm for begynnere og for avansert informasjon
 • Detaljert playback info skjerm med histogram
 • Enkel bruk med intuitiv GUI og knapper som gir umiddelbar tilgang til innstillinger som benyttes ofte
 • JPEG & RAW opptak
 • Basert på Fire Tredels
Nye E-System objektiver
For bedre resultater og betjening har objektivene, basert på Fire Tredels Standard, en nær telesentrisk konstruksjon som tar hensyn til de spesielle, tekniske karakteristikker til digitale kameraer. To nye Olympus Fire Tredels objektiver vil bli presentert under introduksjonen av E-400. Perfekt for standardbruk: EZ-1442 ED 14-42mm 1:3.5-5.6 (tilsvarende 28-84mm på et 35mm kamera). For større forstørrelsesgrad tilbyr Olympus EZ-4015-2 ED 40-150mm 1:4.0-5.6 (80-300mm). Begge objektivene er eksepsjonelt kompakte og gir ubegrenset mobilitet. De er størrelsesmessig perfekt utformet for bekvem betjening, designet for maksimal bildekvalitet og er svært prisgunstige. De preges i tillegg av en stilig design med en blå ring på midten som er det nye kjennetegnet for Olympus E-System objektivserie.

Top Pro objektiver
 • ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm (14-28mm) 1:4.0
 • ZUIKO DIGITAL ED 14-35mm (28-70mm) 1:2.0 (på markedet i 2007)
 • ZUIKO DIGITAL ED 35-100mm (70-200mm) 1:2.0
 • ZUIKO DIGITAL ED 90-250mm (180-500mm) 1:2.8
 • ZUIKO DIGITAL ED 150mm (300mm) 1:2.0
 • ZUIKO DIGITAL ED 300mm (600mm) 1:2.8
Pro objektiver
 • ZUIKO DIGITAL 11-22mm (22-44mm) 1:2.8-3.5
 • ZUIKO DIGITAL 14-54mm (28-108mm) 1:2.8-3.5
 • ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm (100-400mm) 1:2.8-3.5
 • ZUIKO DIGITAL ED 8mm 1:3.5 Fisheye
 • ZUIKO DIGITAL ED 50mm (100mm) 1:2.0 Macro
Standard objektiver
 • ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm (28-84mm) 1:3.5-5.6
 • ZUIKO DIGITAL 14-45mm (28-90mm) 1:3.5-5.6
 • ZUIKO DIGITAL ED 18-180mm (36-360mm) 1:3.5-6.3
 • ZUIKO DIGITAL 40-150mm (80-300mm) 1:3.5-4.5
 • ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm (80-300mm) 1:4.0-5.6
 • ZUIKO DIGITAL 35mm Macro (70mm) 1:3.5

* Pr. juli 2006
** Tall i parentes viser tilsvarende brennvidde i 35mm formatet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar