Munch og Maning

Fotografen og videokunstneren Per Maning er invitert til å presentere en ny produksjon, spesielt laget for visning i Munch-museet i perioden 13.10.06 - 08.01.07.

Utstillingen presenterer en rekke malerier, pasteller og tegninger av Munch der han fortolker sine egne hunder. Materialet er tildels ukjent, og bildene preges ofte av portrettkarakter. Manings fotografier av hunden Leo, som la grunnen for hans internasjonale ry som kunstner på 1980-tallet, og Munchs malerier av sine hunder formidler også noe om menneskenaturen.

Videoinstallasjonen The Pain tar utgangspunkt i en liten porselensfigur av en bokser. Uttrykket spiller både på skjørhet og styrke. maning driver fram et rikt uttrykk av følelser og stemninger. Uttrykket videreutvikles i en serie stillbilder av bokseren, koblet opp mot bevegelige portretter i helfigur av fire nålevende, norske, mannlige kunstnere, poeten Torgeir Rebolledo pedersen, forfatteren Thorvald Steen, maleren Olav Christopher Jensen og teaterregissøren Ole Andreas Tandberg. De er alle nære venner av kunstneren. Fondveggen for disse portrettene er Manings ateliervegg på Ekely, kunstnerkolonien bare et steinkast fra Munchs gamle vinteratelier. Den besværlige arven fra Norges verdenskjente maler reflekteres dermed i kunstverket.

Mer om utstillingen.

Kommentarer