Digitalkameraet er 25 år

Det er 25 år siden det første digitalkameraet så dagens lys; Sonys Mavica. Riktignok var ikke Mavica et stillbildekamera, men et videokamera, Magnetic VIdeo Camera, hvor stillbilder var en ren tilleggsfunksjon.

Ur-Mavicaen var et speilreflekskamera med utskiftbar optikk, men med en svæt beskjeden oppløsning: 570 x 490 piksler, levert av en 10 x 12 mm CCD-brikke. Hvert bilde ble lagret på et dedikert område på en floppy-disk. Diskene var utbyttbare og kunne lagre opp til 50 fargebilder.

Det første egentlige digitalkameraet som lagret bildene på en intern databrikke var trolig Fuji DS-1P i 1988. Databrikken hadde en kapasitet på 16 MB. Kanskje ikke så mye akkurat, men verre var det at den var av det volatile slaget; det vil si at det var nødvendig å ha batteri tilkoblet for å holde på dataene.

I 1991 kom Kodak med DCS-100, som markerte starten på profesjonelle digitale speilreflekskameraer. Disse var i stor grad basert på modifiserte Nikon filmbaserte kamerahus og utstyrt med en 1,3 megapiksel sensor. Men prisen var drøy; ca. 13.000 dollar, så det stimulerte ikke akkurat til salgsrush.

En viktig milepæl for utviklingen av digitalkameraer var innføringen av JPEG- og MPEG-standardene for filkomprimering i 1988. Det var viktig for å få lagringsplass nok til bildefiler som økte i størrelse i takt med økende megapikselantall. Én-megapikselgrensen ble passert i 1997 ? i alle fall når det gjelder kompaktkameraer beregnet på vanlige forbrukere.


TU.no - Digitalkameraet 25 år - Teknisk Ukeblad

Kommentarer