Med nærsyn på byen

Fotokunst med bilder av Bjørn O.K. Langeland i Oslo bymuseum fram til 3. september.

Langeland har gått tett på byen og fotografert detaljer fra byggeplasser, brygga og i gatene. Asfalt, murvegger, søledammer og sneslaps er blant favorittmotivene.

Motivene ser ved første øyekast kan se ut som nonfigurativ kunst. Ved nærmere øyesyn gjenkjenner man detaljene.

Der folk ikke har ryddet, feid eller malt, finner jeg mine motiver,- der tilfeldighetene har fått råde. Frost. regn, slitasje og vannskjøtsel kan skape en merkelig skjønnhet i det tilsynelatende uanselige. Det er slikt jeg liker å fotografere. Å finne, det vil si SE slike motiver krever årvåken langsomhet. Slik blir fotograferingen nesten en meditativ opplevelse. Noen ganger er det som om øyet er mer mottakelig for inntrykk, - flinkere til å SE enn ellers. Da blir "fotoekspedisjonen" en eneste stor glede. Jeg går fra gate til gate, og ser "vakre" ting over alt. "Hei sann, der ligger det et vakkert dikt", kan jeg tenke, når jeg ser enn vanndam. Og så fotograferer jeg det, og håper at poesien overlever transformasjonen.

Alle bildene er tatt i Oslo. Gamle husvegger, rivningstomter, plakatvegger og søledammer er gode jaktmarker

Bjørn O.K. Langeland er utdannet ved Statens Kunst og Håndverksskole og Statens Kunstakademi i Oslo, samt kunstskole i London. Han har fotografert i en årrekke.

Oslo Bymuseum

Kommentarer