Memo dømt for forsidebilde i PFU

Tidsskriftet Memo er dømt i Pressens Faglige Utvalg for bruken av dette portrettbildet sammen med teksten "- Frykter sosial bombe".

Fotografiet ble brukt på forsiden ble tatt under en lovlig demonstrasjon i Oslo, men ble brukt i forbindelse med en større reportasje om innvandringsspørsmål.

Redaktør i Memo Kristine Moody mener dette er en bruk som defineres som illustrasjonsbilde, men får heldigvis ikke medhold i Pressens Faglige Utvalg.

Pressens Faglige Utvalg mener at å publisere bilder fra en omfattende demonstrasjon i landets hovedstad er en slik informasjonsoppgave for pressen. Men, i denne saken har Memo brukt bildet fra demonstrasjonen som en illustrasjon til et annet og langt mer omfattende forhold.

Vær Varsom-plakatens punkt 4.10 maner til forsiktighet med bruk av bilder i annen sammenheng enn den opprinnelige, og utvalget mener Memo i den konkrete saken ikke har utvist tilstrekkelig varsomhet.

Utvalget legger her særlig vekt på at det ikke noen steder i bladet er opplst om i hvilken sammenheng klageren ble fotografert. Utvalget vil videre vise til Vær Varsom-plaktens punkt 4.12, der det heter: "For bruk av bilder gjelder de samme aktsomhetskrav som for skriftlig og muntlig fremstilling." Utvalget mener Memo viser manglende saklighet og omtanke. Det vises her til Vær Varsom-plakatens punkt 4.1.

Memo har brutt god presseskikk.


Fotojournalisten - Pressefotografenes Klubbs online-magasin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar