Deling av video

Tjenester som YouTube og Google video gir en spennende innfallsport til deling av videomateriale som ikke lenger er opphavsrettslig belagt, eller som opphavsmannen ønsker å dele med andre uten vederlag.

Jeg har vært på jakt etter Walter Ruttmans Berlin: Die Symphonie der Großstadt uten å lykkes i å finne den på DVD. Men så dumper jeg over den på Google Video. Filmen, laget i 1927, hører definitivt hjemme blant de klassiske dokumentarfilmene og er vel verd å se, samt lytte til. Soundtracket holder nemlig også høy klasse.



Google Video er et eksempel på hvordan dette kan gjøres. Jeg er fullt klar over at Google tyner grensene for opphavsretten (råkjøret i forbindelse med Google Print er et eksempel), men her dreier det seg om filmmateriale som er eldre enn 50 år og dermed fallt i det fri. Google tilbyr meg dermed nedlasting av filmen, avspilling direkte, samt muligheten til å legge videoklippet på denne siden, uten å måtte betale for lagringsplass og bruk av båndbredde. Med det får jeg muligheten til å bidra til og spre et stykke kulturhistorie.

Håper blant andre Filmarkivet.no kan lære noe av dette (mye negativt kan sies om løsningen deres, og bedre blir det ikke i det jeg oppdager at de sperrer utenlandske IP-nummer). Norske filmer som har fallt i det fri, som filmaviser og spillefilmer fra før krigen burde man legge ut og la brukeren sørge for at kulturarven blir videreformidlet og gjenbrukt i stedet for å "støve ned" på Filmarkivets servere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar