Portrettet i det 20. århundre

I 1991 opprettet Deutsche Historische Museum sitt bildearkiv. Samlingen består av materiale fra museer i både vest og øst, og det er med dette materialet som utgangspunkt at museet har laget utstillingen "Das Porträt im XX. Jahrhundert". Ren flaks brakte meg innom på utstillingens siste dag, hvilket var et lykketreff. Her var det nemlig mye spennende å se, og mange av bildene finner du heldigvis på nett.

Utstillingen forteller på en interessant, og til tider svært sterk, måte om tysk historie, fra keisertiden, via Weimar-republikken, nasjonalsosialismen, og etterkrigstiden fram til Murens fall i 1989. Ikke minst er det spennende å se hvordan fotografene uttrykte seg under mildt sagt dårlige arbeidsforhold i øst. Nyere foto var det også, av god kvalitet de også, men uten den ekstra kraften som de historiske bildene har.

Jeg pleier å si at hendene skal langt unna ansiktet når noen portretteres, men Yousuf Karsh sitt foto av av Albert Schweitzer, tatt i 1954, får meg til å inne at ingen "regel" er uten unntak.

Utstillingen omfattet hele 550 portrett-fotografi. Her er noen av fotografene som ble presentert (bildesøk på Google anbefales)

Flere av fotografene er også representert med flere bilder på museets presentasjon av sitt bildearkiv.
En flott bok som dokumenterer utstillingen kan kjøpes her.

Deutsches Historisches Museum Berlin.

Kommentarer