Olympus E-330

Olympus E-330 er verdens første digitale speilrefleks der LCD-skjermen kan brukes som søker. Kameraet har dessuten fått en splitter ny 7,5 megapikslers NMOS bildebrikke fra Panasonic, en brikke som ser ut til å løse mange av de støyproblemene Olympus har slitt med ved høyere ISO-verdier. Brikken operer med "Full-Frame Transfer" og Supersonic Wave Filter (ultralyd støvfilter), på samme måte som Olympus sine tidligere modeller.

Samtidig med E-330 lanserer Olympus et nytt makroobjektiv, samt et eget undervannshus. Begrensningene som en normal speilrefleks-søker gir har gjort digitale SLR lite egnet til undervannsfotografering, men her satser alstå Olympus på å levere et komplett system bestående av undervannshus, blitz, en rekke objektiver, samt egne motivprogrammer for undervannsopptak.

Når det er sagt, kameraet er opplagt egnet for mer enn undervannsforografering, noe testen gjort av digit.no ser ut til å bekrefte:

Olympus E-330 kit er en rimelig semiprofesjonell pakkeløsning. Den hevder seg godt i konkurransen, både hva angår konstruksjon, egenskaper, ytelser, brukervennlighet og bildekvalitet, men var det ikke for Live view-skjermen, ville søkeren vært et problem. At samtlige objektiver til E-330 er optimalisert for digital fotografering, er en egenskap som ofte blir undervurdert. Kamerahuset framstår også som minst like gedigent i konstruksjon og finish som sine argeste konkurrenter, med unntak av søkeren, som er dårligst i klassen. På den annen side er LCD-skjermens egenskaper og dens informasjonspanel helt i toppklasse.

Som dedikert kamera til makrofotografering, studioopptak av produkter eller undervannsfotografering, har E-330 unike egenskaper. Sammen med Olympus' store utvalg av tilbehør til nærfotografering og undervannsfotografering har det liten konkurranse i denne klassen. Uforståelig er det derfor at studiofotografer ikke får mulighet til å bruke nettstrøm.

Er du i markedet for et allsidig speilreflekskamera, er mitt råd å ta en inngående kikk på Olympus E-330. Det finnes flere pakker du kan velge mellom til ditt bruk. Har du litt mer penger tilgjengelig, ville vi byttet ut 14-45 mm zoomen med den profesjonelle 14-54 mm-eren. Den har vi selv svært gode erfaringer med gjennom nesten tre år.


Kameraet er utstyrt med to separate bildesensorer som gir to søkerinnstilinger:

Innstilling A som gir kontinuerlig bildesøking, og som benytter en CCD montert i søkers optiske sjakt og viser 92 % av bildefeltet. Autofokus opprettholdes.

Innstilling B låser speilet i øvre posisjon og aktiviserer kameraets kontinuerlige MOS søker for 100 % bildefelt for kontinuerlig Makro søking. Sistnevnte innstilling er spesielt nyttig for visuell fokusering på makroobjekter da denne innstilling gir komplett manuell fokuseringskontroll da det er mulig å til å forstørre et valgfritt bildeutsnitt 10x.

Digit.no :: Olympus E-330

Kommentarer