Intervju med Pål Hermansen

Under utdelingen av World Press Photo ble den norske naturfotografen Pål Hermansen tildelt en andreplass i kategorien natur med sitt fotografi av en isbjørn på Svalbard.

Hermansen er en av Norges mestselgende og mest prisvinnende fotograf internasjonalt. 7 internasjonale priser i fotografi siden 1974, 21 bokutgivelser siden 1985 og 12 utstillinger siden 1993 er ingen dårlig merittliste for en selvlært fotograf.

Foto.no bringer et lengre intervu med Hermansen, som blant annet forteller om det prisbelønte bildet:

Vi var flere fotografer som var i båten like ved og så dette skje. De andre hev opp kameraene og satte i gang. Bjørnen stod og spiste av selen, og jeg tenkte at dette er et bilde alle har sett før, en bjørn som spiser av byttet sitt er ikke nytt, det er ikke noe å ta. Jeg visste at på et eller annet tidspunkt kommer den til å løfte hodet og være situasjonen, og da får jeg det jeg vil ha ? det er Bildet! Så da var det bare å vente (og der satt det, ikke dårligere enn at det holdt til 2. pris i årets World Press Photo i klassen for Natur og Miljø, red.anm).

- For meg illustrerer situasjonen med de andre fotografene, utfordringen ved å være låst fast i sin egen forutinntatthet i et nærbilde, og ikke evne å se helheten. Det gjelder i grunnen for svært mange mennesker i svært mange situasjoner. I stedet for å fokusere på et opplagt nærbilde av bjørnen som åt av selen, var det for meg mer interessant å vise miljøet rundt og sammenhengen i situasjonen. Bildet kan være en læresetning innen både økologi og filosofi. Det handler om evnen til å se helheten mellom landet og livet.


Les hele intervjuet med Pål Hermansen.

Besøk nettsidene hans.

Se bildene på World Press Photo: Winners Gallery 2006 - World Press Photo.

Kommentarer