Snart slettes store deler av billedbasen Flickr

Vi er mange som sitter må betydelige mengder digitale bilder og kanskje også litt kjipe erfaringer med lokale harddisker som tar kvelden. I denne sammenhengen er skylagring løsningen, og undertegnede var i alle fall fornøyd da daværende leder for Yahoo for fem år siden kom med 1 terabyte gratis lagring knyttet til fotodelingstjenesten Flickr. I motsetning til Google Photos lagrer Flickr JPG-bilder i opprinnelig kvalitet.

Nå er det imidlertid slutt på moroa. Har du mer enn 1000 bilder lagret på Flickr, må du laste ned disse før 12. mars. Da er det slutt på dagens tilbud om en gratis terabyte. Det betyr at "15 år med visuell verdenshistorie spyles i dass", skriver Jan Omdahl i D2.

Omdahl peker på det vi er flere som kjenner på: det er litt vemodig for oss har vært der siden starten i 2004. Skjønt jeg husker i og for seg at jeg på det tidspunktet gikk fra den tidligere tjenesten Fotolog. Samtidig har Flickr langt på vei mistet sin relevans. Instagram, Snapchat og Facebook har overtatt som plattformer for fotodeling tilpasset mobilhverdagen, mens tjenester som Dropbox og Google Foto har vist seg overlegent praktiske og trygge for backup og organisering.

Det som derimot er et problem, er at nettet er i ferd med å bli vår kollektive hukommelse, som avhenger av at kommersielle aktører holder dette ved like. Mye informasjon forsvinner på veien. Bilder er en ting, men video er enda mer krevende. Mine videoer tas stort sett opp i 4K, noe som betyr at jeg produserer flere hundre gigabyte hvert eneste år. Den eneste noenlunde fornuftige måten å ta vare på dette er via lagring på YouTube. At Google tjener penger på denne tjenesten er dermed kritisk og gjør til at jeg har utviklet en ganske høy toleranse for reklame. Joda, jeg er med på at ingen ting er gratis her i verden, men jeg får noe igjen.

Den nye Flickr-eieren SmugMug har forsikret at bilder som er delt med CC-lisens ikke vil bli slettet, sammen med bilder fra blant annet museer og andre offentlige institusjoner. Samtidig, det kan vi ikke helt stole på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar