Ekstremzoom utfordrer personvernet

Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no
NRKbeta har testet Nikon P1000, et kamera som byr på 3000 mm zoom, et kamera til rundt 10.000 kroner beregnet for konsumentmarkedet. Oppløsning, lysfølsomhet og stabilisering blir bedre og bedre både i mobilkamera og systemkamera. Såpass at det kan komme til å reise visse etiske problemstillinger.

– Kameraene fanger opp så mye at du kan risikere å publisere sensitiv informasjon uten å være klar over det selv, sier advokat Jon Wessel-Aas. Regelen er at du skal ha tillatelse fra personer som er avbildet når noe publiseres offentlig. Dette reguleres av åndsverkslovens paragraf 104 om retten til eget bilde.

Jeg viser Wessel-Aas bilder tatt med det nye kameraet og spør om det er slik at disse nye og svært gode kameraene kan true personvernet?

– De kan true personvernet ja. Fordi selve eksistensen av slik teknologi gjør at det blir desto vanskeligere for folk å forutberegne i hvilke situasjoner og på hvilke steder man kan forvente å ikke være iakttatt av uvedkommende.

Kombinasjonen av teleobjektiv og høy oppløsning får du godt demonstrert av dem som lager såkalte gigapixelbilder. Et av de største jeg har sett er et bilde av Tokyo. Det er tatt med en teknikk der man setter sammen mange høyoppløselige bilder. I det bildet kan du fritt bevege deg rundt og zoome inn til et imponeredne detaljnivå.
Tenk gjennom en ekstra gang før du publiserer på nett. Sjekk om du eventuelt skal redusere oppløsningen på bildet ditt. Og ta en ekstra titt på § 104 – Retten til eget bilde.

Kilde: NRKbeta

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar