Advarer mot fotokutt

Nå er det kanskje ikke slike situasjoner en tenker på når fotojournalistikken skal prises. Foto: DerFalkVonFreyburg
– Når journalistikken blir kontorjobb, er det livsfarlig, advarer forfatter Frode Grytten. Han jobbet selv som skrivende journalist i fotoavdelingen i Bergens Tidende på 1990-tallet.

Bakgrunnen for Gryttens uttalelse er at Bergensavisen og Bergens Tidende har kutter hardt i fotoavdelingene sine. I Bergens Tidende står fotoavdelingen i fare for å bli halvert, mens Bergensavisen har målrettet sin siste nedbemanningsrunde mot fotografene.

– Den klassiske reportasjejournalistikken er blitt nedprioritert i redaksjonene og blitt erstattet med en journalistikk hvor det viktigste er å mene ting eller klippe og redigere det andre har skrevet. Men når journalstikken blir en kontorjobb, er det mine øyne livsfarlig, sier Grytten til Klassekampen.

– Fotografen kan ikke bare sitte bak et skrivebord, men må bevege seg ut i verden for å oppsøke primærkilder og ta pulsen på samfunnet. Fotografen fanger bokstavelig talt verden med sitt kamera. Å ta bilder handler ikke bare om å avfotografere eller illustrere en tekst, men om å dokumentere og undersøke gjennom bildet. Vi trenger fotografene til å levere bilder som viser hvordan verden egentlig er, sier Grytten.

Kilde: Klassekampen.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar