Digitalisering og bevaring


Papirversjoner holder ikke i lengden.
Foto: Wikimedia


Georgia McCabe advarte nylig om at den mest fotograferte generasjon ikke vil ha noen bilder igjen om 10 år. McCabe er administrerende direktør i Photo Marketing Association, en bransjeorganisasjon med base i USA, og oppfordrer fotobransjen til å finne en måte å overbevise offentligheten om at deres bilder skal lagres forsvarlig.Vint Cerf, mannen bak TCP/IP– protokollene som driver Internett, jobber nå for Google med fokus på å løse lagringsproblemet. Ideen er å digitalt bevare hver bit av innhold, maskinvare og programvare, slik at de aldri blir foreldet. Alt skal lagres på servere i en digital sky.

– Det blir som et røntgenbilde av innhold, programmet og operativsystemet, med en beskrivelse av maskinen som kjører det, og bevare det over tid. Dette vil så kunne gjenskape fortiden i fremtiden, forklarer Cerf til BBC.

Enn så lenge må hver og en av oss ta ansvar for egne bilder og videoer, men både for eksperter og privatpersoner handler det om å spre risikoen.

– Du bør sikre filene dine flere stedet. Vurder risiko og konsekvenser, sier Kjetil Iversen, som er seksjonsleder for objektdigitalisering ved Nasjonalbiblioteket i Rana.

Hvilket gir anledning til å vise denne, i seg selv flotte, filmen fra Riksarkivet:Kilde: NRK