Skråblikk: Nikon Df

Geir Brekke har testet Nikon Df og setter pris på en stor, optisk søker i kombinasjon med en ekstraordinær filteknisk kvalitet på høy ISO. Dette er de viktigste styrkene til dette kameraet.

Som vanlig er Brekkes tester spekket med fotografier, som gjør testene verd å lese bare av den grunn.

16-20 Mp er (slik jeg ser det) noe nær en ideell oppløsning på 24x36mm-formatet. Det gir en detaljoppløsning som holder til flotte A2-utskrifter, samtidig som den filtekniske kvaliteten holder seg ekstraordinært godt oppover ISO-skalaen. 
/../
Som nevnt tidligere Df har samme autofokussystem som Nikon D610, og i forhold til min måte å fotografere på opplever jeg AF som mer enn adekvat. Men sett i lys av at Nikon D800 (som ligger litt under Df i pris) har samme AF-modul som D4, kan det virke som om Nikon helt bevisst har strupet Df på dette området. Selv om jeg ikke har noe å utsette på AF per se i forhold til mine primærbehov, så fremstår dette likevel på meg som en usedvanlig uklok beslutning, ikke minst når man tar kameraet usedvanlig høye pris i betraktning. 

Dermed er spørsmålet: I det uendelige havet av ulike kameramodeller, hvorfor velge Df ? 
  1. En åpenbar grunn er at man får markedsledende filkvalitet. 
  2. En annen grunn er at man får tilgang til 24x36mm i en (relativt sett) kompakt kamerakropp. 
  3. Den tredje grunnen har Df felles med både D610, D800, 6D og 5D mk III: Man får en stor, optisk søker som stimulerer den fotografiske brukergleden. 
/../ 
Bruker man nøkterne briller, fremstår derfor Df som et usedvanlig dyrt kamera både i forhold til Nikon D610 og i forhold til Canon 6D. Siden begge disse modellene har en like stor og fin optisk søker, en marginalt høyere oppløsning og i mange sammenhenger en tilnærmet like god filteknisk kvalitet, vil jeg påstå at både D610 og 6D vil - krone for krone - gi større fotografisk glede. Bortsett fra marginalt bedre filkvalitet på høy ISO har Df nemlig ikke noe ekstra å tilby i forhold til disse to konkurrentene. 
/../
Samlet sett opplevere jeg Df som et ganske komplekst kamera å bruke. Det fremstår også forbausende uoversiktlig hvis man ønsker å skifte mellom ulike modus samtidig som man ønsker å utnytte mulighetene med auto-ISO. I fortsettelsen bør Nikons designteam få rettet opp en del betjeningsmessige paradokser, både når det gjelder plassering og utforming av innstillingshjul, men også når det gjelder samspillet menyinnstilling og posisjon av innstillingshjul. Det virker rett og slett som om designerne ikke selv er fotografer, og derfor ikke har vært i stand til å evaluere de bruksmessige konsekvensene av de valgene de har gjort. 
/../
På tross av mine mange innvendinger synes jeg Df - tross alt - er et spennende kamera, men med en litt for sedat AF. Hadde Df kostet det samme som D610 (under 15.000,-), ville jeg antakelig ansett Df som et av markedets mest attraktive DSLR. Med sin nåværende pris fremstår Nikon Df som et litt sært produkt med appell for de spesielt interesserte. 

Les hele testen på Foto.no - Skråblikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar