Nikon D800 oppfyller drømmeneNikon D800 kom først tre år etter at D700 ble lansert, men det ser ut til å ha vært verd ventetiden. Med D800 kan det se ut til at Nikon igjen har dratt i gang et megapikselrace, ettersom kameraet har fått 36,3 megapiksler med en fullformat CMOS-sensor. Samtidig har Nikon klart å holde støyen ved høy ISO under kontroll og på lavere ISO har D800 et imponerende dynamisk omfang. Mange vil nok gå for D800 fremfor Nikons toppmodell D4.

Videoopptak skjer i full HD (1080p) med 24p, 25p, 30p. I 720p-modus kan man filme i 25p, 50p eller 60p. Det er mulig å koble til både hodetelefoner og ekstern mikrofon. Kameraet har også fått en timelapse-funksjon som automatisk setter sammen stillbilder fra intervallopptak til videofilmer.

Nikon ser ut til å ha gjort det meste riktig med D800. Selv om kameraet har en fullformat sensor, og i utgangspunktet er beregnet for Nikons FX-objektiver, så kan man også benytte DX-optikk. Da med cropfaktor 1.5x. Søkerbildet  maskeres automatisk slik at du kan komponere bildet på vanlig måte. Smart!

Akam.no har testet D800, og konkluderer som følger:

Nikon D700 var et svært godt allround-kamera, mens dets hovedkonkurrent Canon EOS 5D Mark II var mye mer spisset i sin nisje, mot studiobruk og annet som krever høy oppløsning og nøye planlegging. Nå ser Nikon og Canon ut til å ha byttet plass i dette segmentet, for D800 er mer spisset enn D700 var, mens Canons siste kamera i 5D-serien har gått andre veien. Riktignok er D800 et langt bedre kamera på alle måter enn 5D Mark II var og er, men det virker rett og slett som om de to erkekonkurrentene har byttet filosofi. Med hverandre.

Når det er sagt, så er det hevet over enhver tvil at D800 er et svært kapabelt kamera, faktisk noe av det beste vi noensinne har testet. Perfekt er det ikke, og det finnes kameraer som slår det på flere områder, men som en helhet og i sin prisklasse, er det svært lite som kan hamle opp med dette. Men det krever sin fotograf. Dette er ikke et kamera som passer for en nybegynner, uansett hvor ivrig eller stinn i gryn vedkommende er. D800 krever erfaring.

Nikon D800 er kort og godt noe av det beste vi har sett, langt mindre testet. Det er ikke sikkert det passer alle optimalt, og det har sine småfeil, men til syvende og sist er det en helt rå bildekvalitet i en fremragende pakke, og til en god pris. Selv om det finnes bedre valg for enkelte bruksområder er vår anbefaling av D800 soleklar og aldri i tvil. Nikon D800 er på mange måter et drømmekamera.


Les hele testen hos Akam.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar