Olympus OM-D

Olympus nye E-M5 har klare designforbilder i den førti år gamle OM-serien, som Olympus den gangen hadde betydelig suksess med. E-M5 skal ta opp tradisjonen som et kompakt, raskt og brukevennlig kamera med enestående bildekvalitet.

FAST (Frequency Acceleration Sensor Technology) AF-system hevdes å være verdens raskeste autofokus blant alle kameraer med utbyttbare objektiver. LIVE MOS-sensoren oppdateres med 120 bilder i sekundet, og hastigheten for kommunikasjonen mellom kamera og objektiv har økt markant. Olympus MSC (Movie & Still Compatible) skal klare høye hastigheter og samtidig minimere forstyrrende lyd fra objektivet når det fokuserer. Kameraet klarer 9 bilder per sekund ved sekvensopptak med låst fokus. Med variabel autofokus er hastigheten 4,2 bilder per sekund.

Den nye høyhastighets Live MOS-bildesensoren i E-M5 er på 16,1 megapiksler, og i kombinasjon med TruePic VI-prosessoren gir den en meget god bildegjengivelse med lite støy. Du kan ta bilder helt opp til ISO 25 600.
Kameraet filmer i Full HD 1080p med 30 bps. Det innebygde stabiliseringssystemet i E-M5 forenkler filming og gir videosekvenser uten rystelser selv med håndholdt kamera. Kameraet spiller inn video i MOV (MPEG-4 AVC/H.264), noe som sikkert vil verdsettes av alle som vil redigere det som filmes. Hver sekvens kan være opptil 29 minutter lang.

Videoformatet AVI (Motion JPEG) kan også velges. Lyden spilles inn i PCM audio kvalitet. Og du kan legge til bildeeffekter direkte på filmen din med kunstfiltre eller flotte ekkoeffekter (one-shot echo og multi-echo).

Tidligere har bildestabilisering i kameraer og objektiver på markedet arbeidet med to typer rotasjonsretninger – panorerende bevegelser i sideretning og rystelser i høyderetning. Men bevegelsesuskarphet avhenger av fem ulike bevegelsesretninger. Den nye bildestabiliseringen minimerer også effektivt bevegelsesuskarphet på grunn av ufrivillige horisontale, vertikale og roterende, rullende posisjonsendringer. Dette gjør Olympus til først i verden med 5-aksers bildestabilisering.

Du vil fremfor alt merke forskjellen ved fotografering med stor forstørrelse (makro) og lange brennvidder (tele). Kameraet er også utstyrt med Multi-motion IS som digitalt stabiliserer videobildet effektivt. Til og med når du går og filmer.

Den innebygde elektroniske søkeren har 1,44 millioner bildepunkter og gjengir 100 % av bildeflaten og forstørrelsesgrad på 1,15x. Søkeren gir et detaljert bilde uten forsinkelser, noe som er ekstra viktig når du tar sportsbilder eller andre typer actionbilder. Den optiske designen gir et klart, skarpt bilde så godt som uten vignettering (at bildet oppleves som noe mørkere i kantene). Bildet er dessuten stabilt, og oppleves ikke trøttende for øyet.

Kameraet veksler automatisk mellom søkeren og skjermen avhengig av hvordan du holder det. All viktig informasjon vises tydelig. Og i motsetning til en optisk søker ser du direkte bildeeffekter som kunstfiltre, bildestabilisering og andre bildeinnstillinger, uten å ta øyet fra søkeren.

Kameraet har også et nytt brukergrensesnitt kalt EVF Creative Control som gjør det mulig direkte og separat å justere gjengivelsen av lyse deler og skyggepartier. Uten å ta øyet fra søkeren kan du legge histogram på bildet som gir informasjon om hvordan de ulike delene tegnes, og justere dette slik at eksponeringen blir perfekt. Du kan også endre hvitbalanse, forstørrelse og bildeformat samtidig som du fortsetter å ta bilder.

I tillegg til de forenklinger i bruken av kameraet som den elektroniske søkeren innebærer, er E-M5 også utstyrt med en 3-tommers OLED berøringsskjerm som kan tiltes 80 grader oppover og 50 grader nedover. Perfekt når du tar bilder der vil ha kameraet i en lav eller høy posisjon. Oppløsningen er 610 000 bildepunkter og kan gjengi videobilder tilsvarende VGA.

Berøringsfunksjonen er rask, og du kan arbeide intuitivt fra den skarpe, kontrastrike skjermen. Med fingertuppen kan du endre fokuspunkt og lukkertid mens du jobber videre. Med funksjonen Live Bulb oppdateres Live View-bildet i henhold til en forhåndsinnstilt verdi, og du kan nøyaktig justere lukkertiden som du vil for å få det bildet du vil ha.

Akkurat som hos alle Olympus’ systemkameraer har det nye kameraet et meget effektivt støvreduksjonsfilter foran sensoren (Super-Sonic Wave Filter) som aktiveres automatisk hver gang kameraet slås på.

Kameraet er fullt ut kompatibelt med alle MFT (Micro Four Thirds)-objektiver på markedet, og også Four Thirds-objektiver ved bruk av en adapter. I dag er systemstandarden den største på markedet, og det finnes et meget stort utvalg av objektiver og tilbehør tilgjengelig.

I løpet av 2012 kommer det to nye objektiver fra Olympus: M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1,8 og M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2,8 makro. 75 mm-objektivet er av høy kvalitet i metall og lyssterkt for å gi liten dybdeskarphet eller raske lukkertider ved innendørs fotografering av sport i eksisterende lys. 60 mm-objektivet er værbeskyttet og har 1:1 makro med en nærgrense på bare 19 cm.

Kamerahuset finnes i sølv og svart. Kameraet er i handelen i april 2012.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar