Trondheim Dokumentarfestival

Pressefotografer i verdensklasse, internasjonalt anerkjente dokumentarister, noen av våre egne mest populære dokumentarskapere, prisbelønnet dokumentarfilm gjort til teater mm. Dokkhuset i Trondheim blir i løpet av tre novemberdager arena for Trondheim Dokumentarfestival.

– Vi har samlet ulike miljø i Trondheim som driver med dokumentar og som har lyst til å vise fram det vi synes er best i hver våre sjangere. Interessen for dokumentar er stor og voksende. Dette er første gang vi samler de ulike formene og presenterer de beste dokumentarene innenfor foto, film, radio, teater og journalistikk, sier Kim Nygård, initiativtaker og leder for Pressefotografenes Klubb i Trøndelag.

Festivalen har allerede første året et internasjonalt preg med deltakere fra Danmark, Storbritannia, USA og Norge, i tillegg til filmer fra Sverige og Canada.

Solveig Melkeraaen vakte stor begeistring med to filmvisninger under fjorårets festival. I år kommer hun tilbake med «Livslang Kjærlighet», en poetisk kortdokumentar som skildrer samværet mellom det eldre ekteparet Berta og Eilev.
Danske «Into Eternity» er kåret av Nordisk Panorama til Nordens beste dokumentarfilm i år, og “gjør det globale problemet med å håndtere radioaktivt avfall til en meditasjon over menneskehetens og sivilisasjonens skjebne.”, ifølge juryen.

Kunstneren Kjetil Kausland har med prosjektet «No Más» på spektakulært vis dokumentert sin egen inntreden i den brutale kampsporten mixed martial arts.

Vi har i år også gleden av å inngå i pensum på NTNU: Filmviternestor Gunnar Iversen foredrar for studenter og andre interesserte.

Otto Ulseth kommer og forteller om Northug-biografien «Jakten på dyret», mens k ønnsskifte er tema for Bergens-talentet Paul Sigve Amundsens fotojournalistiske verk «Transgender».

Rune Johansens «Hiv manskiten» er vel en av tidenes mest bejublede norske fotoprosjekter. Til fstivalen kommer han med et helt nytt prosjekt.

I filmmiljøet knytter det seg særdeles store forhåpninger til den heltrønderske filmen «Helsefabrikken» fra Faction film. Regisør Håvard Bustnes, mannen bak suksessen «På tro og ære» kommer og presenterer den kommende harselasen med norsk helsepolitikk.

Gjennom boka «En stemme for Obama» skildret Erik Møller Solheim kampanjen for å få Obama valgt, ved å delta i den selv. Til oss kommer han mer eller mindre rett fra USA, hvor han har laget en radiodokumentar om hvordan livet er nå for han medkampanjører.

Jathushiga Bridget Rajah blir konfrontert med sin tamilske identitet i radiodokumentaren «En svak imitasjon av en tamil».

Andrea Gjestvang har nylig opplevd stor internasjonal oppmerksomhet rundt sitt betagende fotodokumentprosjekt fra Grønland. Sammen med Andrea lager Marie Sjøvold fotobloggen Heartbeat. Hun får ifølge Klassekampen de fleste av landets fotografer til å virke uvesentlige og overflødige.

Fosningen Jon Vatne fanger skjønnheten og farene ved sykling i New York City i dokumentarfilmen «Personal Velocity».

Norges beste dokumentarskaper i 2010 er ifølge Amandajuryen Øystein Rakkenes. Han tar med seg prisvinneren «Brødre i krig» til Dokkhuset.

Mormonere var skråsikre på at de skulle greie å omvende ateisten Are Sende Osen i det premiereaktuelle tv-programmet «På tro og Are». På dokumetarfestivalen får han bryne seg på filmpolitiets Torfinn Borkhus.

Norges kanskje mest bejublede fotograf for øyeblikket, Jonas Bendiksen, kommer også. I en alder av 33 år har han inntatt presidentstolen det legendariske fotobyrået Magnum.

Program Trondheim Dokumentarfestival 2010
Torsdag 18. november
STED: PRINSEN KINO
18.30 Film: Solveig Melkeraaen “Livslang kjærlighet”
Film: “Into Eternity” – vinner av Nordisk Panorama
STED: TRONDHEIM KUNSTFORENING
20.30 Vernissage: Kjetil Kausland

Fredag 19. november
STED: DOKKHUSET
14.30 Radio: Rune Håkonsen
15.30 Film: Gunnar Iversen – Statusrapport norsk dok.film/Anita Rehoff Larssen ”Nok en dag”
17.30 Bok: Otto Ulseth ”Jakten på Dyret”
18.30 Foto: Paul Sigve Amundsen ”transgender”
—- ca 1 time pause —-
20.15 Foto: Rune Johansen
22.00 Film: Faction Film (Håvard Bustnes, Dag Hoel og Anders Teigen) ”Helsefabrikken”

Lørdag 20. november
Sted: DOKKHUSET
11.00 Radio: Erik Møller Solheim (Obama-valg)
12.00 Radio: Jatushiga “En svak imitasjon av en tamil”
13.15 Foto: Marie Sjøvold
14.15 Film: Jon Vatne ”Personal Velocity”
15.15 Bokslipp i cafeen: Jeg er her nå, foto og poesibok fra Sjøbygda kunstnerhus.
—- ca 1 time pause —–
16.00 Foto: Andrea Gjestvang
17.15 Foto/video: Kjetil Kausland ”No Más”
18.30 Film: Øystein Rakkenes ” Brødre i krig” – Erling Brekke
—ca 1 time pause—-
21.00 Jonas Bendiksen
22.00 TV: Are Sende Osen/Kristian Karlsen/Torfinn Borkhus ”På tro og Are”

Billetter
Festivalpass: 280 kr
Dagspass: fredag 100 kr / lørdag 150 kr / søndag 100 kr
Billetter kan kjøpes på www.dokkhuset.no

Trondheim Dokumentarfestival

Kommentarer