Pressefotografer boikottet Lady Gaga

Faksimile VG nett
Før konserten la Lady Gagas management fram en fotokontrakt med sterke restriksjoner på bruken av bildene. Kontrakten spesifiserer blant annet at «bildene bare kan brukes i forbindelse med omtalen av Lady Gaga-konserten i påfølgende nummer av den aktuelle publikasjon, ikke i framtidige utgaver, eller i andre medier eller publikasjoner». Verken Scanpix eller de store norske avisene skrev under kontrakten, og var derfor ikke tilstede med fotografer da Lady Gaga entret scenen i Oslo i helgen.

- Vi skriver ikke under på Lady Gagas fotokontrakt slik den er utformet nå, fordi den begrenser vår bruk av bildene og gir oss dårlige arbeidsvilkår. Vi skulle ønske at de store mediene kunne stå sammen om å boikotte anmeldelser av konserter hvor artistene legger fram uakseptable fotokontrakter, sier Jo Randen, kultur- og debattredaktør i Dagbladet, til Dagsavisen.

Likevel valgte Dagbladet, i likhet med VG, Aftenposten og Dagsavisen, å anmelde konserten. VG illustrerte anmeldelsen med et «leserbilde» tatt med kompaktkamera eller mobiltelefon.

- Dagsavisen forholder seg til at det ikke er noe pålegg fra redaktørforeningen i forhold til dette. Vi vil bringe tekst fra Lady Gaga-konserten, selv om vi ikke får trykke bilder. Det er viktig med en debatt om dette, og at både redaktørforeningen og andre presseinstanser blir enige om en felles politikk på dette feltet, sier Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer:

- Vi går ikke med på fotokontrakter som legger begrensinger på bruk av bilder som rettmessig tilhører oss. Vi mener at en såpass stor begivenhet som dette ikke bør forbigås. En eventuell anmeldelse vil vi i så fall trykke med beskjed om at fotokontrakt gjør det umulig med bilder fra konserten.

Kilde: Fotojournalisten

Kommentarer