Tom Sandberg - Nye arbeider

Tom Sandberg (f.1953) er en av Norges viktigste fotokunstnere som også høster internasjonal anerkjennelse. Han har vært toneangivende i utviklingen av norsk samtidsfotografi. Motivkretsen omfatter et vidt spekter fra portrett til naturmotiv. Han arbeider konsekvent i svart-hvitt med en imponerende kontroll over gråtoneskalaens mange nyanser.

Sandbergs motiver er ikke iscenesatt. Han observerer verden og fanger sine omgivelser med en direkte tilnærming. Det knytter han til klassisk fotografi i samme tradisjon som blant andre Alfred Stieglitz og Edward Weston. Samtidig fokuserer Sandberg på fotografiet som medium og på det fotografiske språkets karakter hvor de abstrakte og rent formale aspektene ved motivene kommer tydelig frem.

Fotografiene røper et unikt blikk. Enten Sandberg fotograferer mennesker, bylandskap eller naturmotiver, besitter bildene en mystisk følsomhet. Flere av motivene er tatt i fugleperspektiv, jorden observert fra himmelen. Han returnerer gang på gang til flymotiver, endeløse skyer, solen og horisonten. Hans blikk på verden, vel så mye som de fototekniske ferdighetene, er årsaken til at det vakre og gåtefulle i detaljene kommer frem. Han avdekker en kompleks visuell virkelighet rundt oss hvor ting sjelden fremtrer klart. Noe velkjent kan vise seg som noe annet enn det fremstår ved første øyekast. Sandbergs bilder visualiserer det å se, det å fotografere og det å befinne seg i verden.

Tom Sandberg bor og arbeider i Oslo og Paris. Han er utdannet i England, der han blant annet studerte under den amerikanske fotografen Thomas J. Cooper. Han har hatt separatutstillinger på flere anerkjente museer, blant annet på PS1, Museum of Modern Art i New York (MoMA) og på Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst. Han har vært utstilt ved en rekke profilerte gallerier i Norden og Europa, og er innkjøpt av internasjonale og nasjonale samlinger som Magasin 3 i Stockholm, Nasjonalmuseet for Kunst, Astrup Fearnely Museet for Moderne Kunst, Bergen Kunstmuseum og Moderna Museet i Stockholm.

Åpning torsdag 26. august kl. 19 – 21 i Galleri MGM, Oslo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar