EISA-priser 2010

EISA-prisene er, som vi har vært inne på tidligere, sterkt preget av å være bransjepriser, men fortjener vel omtale likevel.

Årets profesjonelle kamera ble Nikon D3s, et kamera som nok er priset høyt, men som til gjengjeld tilbyr lav bildestøy og stor detaljrikdom. Et kamera for profesjonell fotografering av sport, action og gjerne under dårlige lysforhold.

Årets kamera ble Canon EOS 550D, et begynnerkamera med presterende som bør tilfredstille de aller fleste. Dette kameraet har full HD videoopptak med manuell kontroll av eksponering. Kameraet har samme oppløsningen - 18 megapiksler - som det noe mer avanserte EOS 7D, men gir en bildekvalitet som absolutt tåler sammenligning.

Nevnte Canon EOS 7D er kåret til årets avanserte kamera. Også dette kan levere full HD-video - 1080p. Kameraet har et solid hus av magnesiumlegering, er værbeskyttet, og har en lyssterk søker med 100% søkerbilde.

<Årets mikrosystemkamera ble Sony α NEX-5. Dette er for tiden verdens minste systemkamera, men har likevel plass til en halvformat CMOS bildebrikke. En stor hengslet LCD-skjerm letter fotograferingen i mange situasjoner. Kameraet er også utstyrt med Sweep Panorama-modus, og kommer også med 3D Sweep Panorama.

Årets multimediekamera (sjangeren må etter hvert bli vanskelig å definere) er Panasonic Lumix DMC-G2. Blant G2s mest egenskaper er en fleksibel 3-tommers berøringsskjerm, der man både kan styre kamerainnstillinger. Kameraets har også markedets beste elektroniske søker og et hurtig autofokussystem.

Årets kompaktkamera er Sony Cyber-shot DSC-HX5V, med 10x zoom og egenskaper som GPS, kompass, Intelligent Sweep Panorama, og Full HD videoopptak.

Årets reisekompakt er Panasonic Lumix DMC-TZ10. Også dette har GPS og geotagging, og hele 12x 25–300 mm (35 mm ekv.) zoom. Video tas opp i AVCHD Lite videoopptak.

Så fortsetter det med ulike kompakt-sjangere inntil vi kommer til årets superzoomkamera,  Fujifilms HS-10
. Dette har 30x zoomområdet, som strekker seg fra 24–720 mm (35 mm-ekv.), i et hus som ikke er større enn et middels systemkamera. Full HD video og en rekke muligheter for high-speed video (da med adskillig lavere oppløsning) er egenskaper som gjør dette til et skikkelig allround-kamera.

Kilde: Photo Awards 2010-2011 | EISA

Kommentarer