Hva må til for å overleve som fotograf?

Fotojournalisten har stilt fire spørsmål til fotosjefer og bilderedaktører i Vg, Dagens Næringsliv, Aftenposten og Adresseavisen.

Blant annet spurte de om hvilke råd de ville gi til hvordan man skal overleve som fotograf i årene fremover?

Gisle Oddstad, fotosjef i VG, mener at det er fånyttes å markedsføre seg kunsom stillfotograf. Du må være multimedial. Du må også kunne skrive noen ord. Å komme opp med egne reportasejeideer er også viktig – dessuten er samfunnsengasjement viktig.

Aleksander Nordahl og Nils Vik, bilderedaktører i henholdsvis DN og D2, mener en må satse på å utvikle et eget språk og uttrykk. De mener også at en ikke bør gjøre to tjenester på en gang, for eksempel både foto og video. Sats gjerne utenfor Norge - folk kan veldig mye om foto i utlandet.

Tor Stenersen, bildesjef i Aftenposten, legger vekt på evnen til å komme med egne saker/prosjekter. Behovet for fotografer/bilder vil øke, og det vil kravet til kvalitet også gjøre.

Richard Sagen, fotosjef i Adresseavisen, tror at framtidens «pressefotografer» grovt sett kommer til å bestå av to typer: På den ene siden de ekstremt allsidige, som behersker både klassisk pressefotografi innen alle sjangre, og som samtidig er veldig gode på video og multimediaproduksjon. I motsatt ende, de ekstremt spesialiserte som er gode på en sjanger/stil, eller som har egenskaper og et uttrykk som gjør dem unike.

Kilde: Fotojournalisten - Statusrapport fra landets bildesjefer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar